Javítható-e a túlélés mobilalkalmazással? | Fitpuli
Oldal kiválasztása

Az elmúlt években sokszor fellángolt a vita, vajon a digitális megoldások érdemben befolyásolhatják-e egyes betegségek klinikai kimenetelét. Fontos új eszköz, vagy csak nyűg az orvosok nyakán? Ebben próbálunk az alábbiakban eligazodni.

Néhány eHealth tanulmány ugyan időről-időre szállít pro és kontra érveket, de ezek megítélése gyakran kérdéses: a hagyományos orvosi kutatások évekig tartó átfutási ideje miatt a publikációk többnyire már régen meghaladott módszereket elemeznek. (Az külön cikket érdemelne, hogy egy olyan területet, ahol havonta jelennek meg lényeges újdonságok, illetve a szubjektív felhasználói benyomás ennyire mérvadó, érdemes-e ugyanazzal a módszertannal vizsgálni, mint egy gyógyszermolekulát.)

Eric Topol, az eHealth témakör legendás alakja, aki egyben a Medscape oldal főszerkesztője, legújabb cikkében a digitális egészségügy eddig kihasználatlan, és a gyógyszeripar publicitásához mérten sajnos elenyésző visszhangot kiváltó lehetőségeiről számolt be.

Francia kutatók 133 előrehaladott tüdőrákban szenvedő beteget vizsgáltak, eredményeiket 2016-ban mutatták be. Az általuk használt webes alkalmazás 12 tünet önmonitorozására, és az orvosoknak küldött figyelmeztető üzenetekre épült. Nem túl bonyolult, ugye? Viszont az appot használó és nem használó csoport között hamar olyan jelentős túlélésbeli különbséget (átlagosan több mint 7 hónapot) találtak, hogy etikai okokból idő előtt leállították a kutatást. Adódik a kérdés: túl szép eredmény, hogy igaz legyen? Vajon megismételhető-e egy nagyobb volumenű vizsgálatban?

A fentiekkel egybevágó adatokról számoltak be idén amerikai kutatók. Ötször (!) akkora betegcsoporton 5,2 hónapos átlagos javulást tapasztaltak a túlélést tekintve, amely jócskán összemérhető a legmodernebb daganatellenes szerek (pl. az immunterápiák) hatékonyságával. A betegek nyernek, ez egyértelmű. Ugyanakkor a finanszírozási szempont sem elhanyagolható: egy jó alkalmazás, egy jó algoritmus és a világos orvosi stratégia kialakítása túl olcsó ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyható legyen.

De mi köze ennek a Fitpulihoz? Mi ugyan elsősorban nem onkológiai betegekre fókuszálunk, azonban az app tervezésekor messzemenőkig szem előtt tartjuk, hogy itt az ideje aktívabb szerepet szánni a klienseknek az egészségügyben. Bízzunk bennük, és adjunk a kezükbe ütőképes eszközt.

Minden arra mutat, hogy a helyes módszer használatával és némi motivációval jelentős eredmények érhetők el. Itt az ideje tennünk magunkért.

Pin It on Pinterest