Trend a lelke mindennek 5/2 • Fitpuli

Trend a lelke mindennek 5/2

Admin • 2019.12.03

A Big Data nyújtotta információs kánaán lassan olyan lesz, mint a tél a Trónok harcában: várjuk, várjuk, de csak nem ér ide. Persze, az egyértelműen túlfokozott elvárások sem segítenek a dolgon, amelyek sci-fiket megszégyenítő módon minimum gépek által üzemeltetett robotkórházakat várnak.

A modern technika egyszerű, de ötletes felhasználására jó példa a Johns Hopkins Egyetem 2013-as kutatása. A szakértők egy népszerű közösségimédia-felületen, a Twitteren megosztott üzenetek szűrése révén vontak le járványügyi következtetéseket. A mikroblog rövid szöveges bejegyzéseiben az influenzára utaló szavakat keresték, és azokat a blogger elhelyezkedése alapján egy térképre helyezték. Így képesek voltak a vírusterjedés jóformán valósidejű követésére. Összehasonlításképp: az USA járványügyi hivatala (CDC) heti jelentést ad ki ugyanerről, amelyek körülbelül két héttel korábbi információkon alapulnak.

A gyorsaság természetesen megfizethetetlen előnnyel jár: a figyelmeztetések effektivitása és a megelőzés hatékonysága növelhető, illetve az infrastruktúra pontosabban felkészíthető a várható forgalomnövekedésre.

Más esetben az adatok mélyére ásva kiderülhet például az is, hogy a korábban azonos címkével, diagnózissal illetett betegcsoport bizonyos paraméterek alapján már egyáltalán nem homogén. A Fast Company összefoglaló cikke is megemlíti azt a példát, amelyben a Mount Sinai kutatói 2-es típusú cukorbetegeket vizsgáltak. A rendelkezésre álló orvosi és genetikai információk alapján 3 jól elkülönülő alcsoportba sorolták őket, és így 3 eltérő betegséglefolyást figyeltek meg. Ez alapján radikálisan különböző kezelési és utánkövetési metódusokat javasolnak, vagyis szakítanak a hagyományos (mindenki egyenlő bánásmódot kap) megoldásokkal. (Ide kívánkozik azt is, hogy néhány esetet leszámítva egyelőre leginkább széttárt karokkal tudunk reagálni arra, hogy a valakinél kiváló hatású gyógyszer másnál semmi érdemlegest nem képes kiváltani. Már fejlesztés alatt vannak azok a technikák, amelyek genetikai kód alapján személyre szabottan megjósolják egyes gyógyszerek várható hatását.)

A Big Data (vagy még inkább a céltudatos adatgyűjtés és -elemzés) előbb-utóbb oda vezethet, hogy a prevenció és a terápia képes lesz ténylegesen személyre szabott, egyedi lehetőségeket kínálni. A Fitpuli tervezésekor nagy hangsúlyt helyezünk erre, mi csakis olyan adatokat gyűjtünk, amelyekkel kapcsolatban a felhasználó számára hasznos, értelmezhető, gyakorlatias elemzéseket tudunk adni.

Rögös út áll előttünk? Tagadhatatlanul! De reméljük, jobban járunk, mint (SPOILER!) Ned Stark, és túléljük az első évadot.

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

  • Fitpuli applikáció
  • Csapatkihívások
  • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Csapatkihívások
  • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
  • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!