Mit várhatunk egy munkahelyi egészségprogramtól? • Fitpuli

Mit várhatunk egy munkahelyi egészségprogramtól?

Admin • 2019.12.04

Az előző részben bemutattuk, hogy a munkahelyi egészségprogram egyéni, vállalati, valamint makrogazdasági szempontból is előnyös.

Az USÁ-ban már az 1970-es évek óta foglalkoznak egészségfejlesztéssel, és az egészségprogramok hatásainak kutatásában is élen járnak. Serxner és szerzőtársai 35.451 munkavállaló részvételével végzett kutatása szerint a mentális problémákkal küzdők 150, a hátfájósok 140, a munkahelyi stresszt átélők 131, a fizikailag inaktívak 118, a túlsúlyosak pedig 116 százalékkal többet vannak táppénzen, mint az átlag. Egy egészségprogram kitűnő választás, hogy tegyünk ezek ellen!

Egy amerikai wellness-guru, aki több mint 70 tudományos cikket és 7 könyvet írt az egészségfejlesztésről, Dr. Aldana szerint az egészségprogramok a következő módokon fejtik ki jótékony hatásaikat a vállalatnál:

Javítják az alkalmazottak egészségtudatosságát

Így azok egészségesebben élnek, ezáltal csökkentik az egészségügyi kockázatokat, egészségügyi kiadásokat (mind a vállalatnál, mind egyéni szinten). A program indítása utáni első 6 hétben történik általában a legjelentősebb változás, és az a munkavállaló, aki 18 hónap után is kitart a programmal, már biztosan nem tér vissza a régi, egészségtelenebb életmódjához.

Növelik a termelékenységet

Csökkentik a hiányzást, és csökkentik a presenteeism jelenségét. Ez utóbbi a nem teljes értékű munkahelyi jelenlétet jelenti, vagyis amikor a munkavállalók mentálisan vagy fizikailag kimerült állapotban, betegen végzik a munkájukat. Egyre többet foglalkoznak azzal, hogy a presenteeism miatti termelékenység-kiesés sokszorosa a hiányzások miatti kiesésnek. Ráadásul a dohányzó munkavállalók körében 28, az egészségtelenül táplálkozók körében 66, a mozgásszegény életmódot folytató munkavállalók körében 50 százalékkal nagyobb az esélye a presenteeismnek egészségesen élő társaikhoz képest. A WHO adatai szerint 3 év után 27 százalékkal kevesebb a hiányzás és a táppénzköltés, ha van vállalati egészségprogram.

Kisebb lesz a fluktuáció

Nő az elköteleződés, azaz könnyebb a munkaerőt megtartania egy egészségprogrammal rendelkező vállalatnak, sőt, a munkaerőpiacról magához vonzania is könnyebb a tehetségeket.

Javítják a morált

Az eredmények alapján a hangulatot már rövid távon is javítják, ehhez évek sem kellenek!

Forrás: Tasmania (2012) szerint

A fent emlegetett mérőszámok egyértelműen jelzik, hogy pénzügyi szempontból sikeres volt-e egy adott kezdeményezés. Azonban egy ideális program nem áll itt meg. Egy jó egészségfejlesztési megoldás sokkal többre hivatott, mint a betegnapok számának és az egészségügyi kiadásoknak a csökkentése. Az emberközpontú értékteremtés lényegét ittmár érintettük.

Ezek a pénzügyi eszközökben nehezen kifejezhető immateriális javak nagyban hozzájárulhatnak a szervezet egészségéhez és akár nyereségességéhez is. Mi a Fitpulival egyértelműen a tágabb értelmű értékteremtést tűztük ki célul, és ezáltal akarva-akaratlanul a vállalatok teljesítményét, értékét, sikerét is szívügyünknek tartjuk.

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

  • Fitpuli applikáció
  • Csapatkihívások
  • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Csapatkihívások
  • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
  • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!