Oldal kiválasztása

Klímaváltozás: kevés olyan kifejezés létezik manapság, amit többször hallani a bolygó jövőjével kapcsolatban, gondoljunk csak szomorú aktualitásként az Amazonas őserdőinek tüzére. Nagyon komplex, parázs szakmai viták tárgya helyi és globális szinten, miközben szó szerint a bőrünkön is érezzük azokat az időjárásbeli kilengéseket, amelyek korábban mintha tényleg ritkábbak lettek volna. De milyen hatással van mindez az egészségünkre? Erről írunk új cikkünkben.

Bármilyen nyugalmas napunk is van, egy erős front hatására nemcsak környezetünk, hanem mi magunk is megbillenünk. És ez nemcsak képzeletünk szüleménye, hanem fekete-fehér biokémia, számos egyértelmű, bizonyított fizikai és mentális tünettel. A gyakori időjárás-változás pedig egyenlő a több panasszal. „Ez így elég üres és általánosító” – szólhat rá a kontra, szerencsére azonban az amerikai Global Change Research Program 2016-os nagy klímakutatása sok olyan tudományosan megalapozott, kézzelfogható állítást tesz a témában, amelyeket irányadónak tekinthetünk világszerte. A kutatás számos területet azonosított a klímaváltozás egészségügyi aspektusairól, ezeket mutatjuk be az alábbiakban röviden:

    • Hőmérséklethez köthető halálozások: Az üvegházhatású gázok mennyiségének emelkedése egyrészt világszerte magasabb hőmérsékleteket okoz, másrészt extrém kilengéseket is, hideg és meleg irányban egyaránt. A nagy mértékű, gyors hőmérséklet-változás megterheli a keringést, megváltozik tőle a szívritmus és a vérnyomás, ez pedig egy jól beállított gyógyszerelést is megboríthat, akár szédülést, ájulást okozva. A felmelegedés pedig folyamatos, amit jól mutat a tanulmány egyik passzusa is: a közvetlenül hozzá köthető halálesetek számában 4,7-szeres növekedés várható Amerikában 2030 és 2100 között.
    • Légszennyezettség: Az éghajlatváltozás rányomja a bélyegét a belélegzett levegőre is, bel- és kültéren egyaránt. A klímakutatók kimutatták, hogy az elmúlt egy-két évtized változásai megnövelték az olyan polleneket a levegőben, mint amilyen a talajmenti ózon vagy a finom szálló por – ez utóbbi az asztmások egyik legnagyobb ellensége. A széndioxid-kibocsátás növeli a minket körülvevő allergének mennyiségét is, amelyek aztán légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségeknek ágyaznak meg egyre többünkben. Ez sajnos veszélyes az olyan, amúgy egészséges tevékenységeknél is, mint a szabadban futás: hiába tesz jót a mozgás sok szervünknek, ha közben a tüdőnk látja kárát…
    • Vektorok által közvetített fertőzések: A fülledt, csapadékos környezet a melegágya a vektorok, vagyis az ízeltlábúak által közvetített fertőzések terjedésének, ami egy gyűjtőfogalom a kullancsok, szúnyogok és egyéb rovarok hordozta vírusos és bakteriális megbetegedéseknek. A klímaváltozásnak hosszú távú hatása is van az itt megfigyelhető folyamatokra: jó példa erre, hogy míg a Lyme-kór az ezredforduló környékén Amerikában egy vékony észak-keleti partszakaszon volt jellemző, addig a 2010-es évek közepére tömegesen jelentek meg regisztrált fertőzések a parttól jóval beljebb, akkora területen, amelyen Magyarország ötször is elférne.
    • Étel- és italszennyezés: sajnos az ételeink és italaink minőségére is nagy hatással van a rossz irányba változó időjárás. Kedvezőtlen láncreakció indul el ugyanis: a széndioxidszint növekedése rányomja a bélyegét a termőföldek és a forrásvizek minőségére, míg a csapadék ebben az esetben is kórokozó-szaporulattal jár, úgy ahogy az ízeltlábúak által okozott fertőzéseknél is. Mindeközben a hőmérséklet-növekedés gyorsabb romlást eredményez, ami így megnövekedett selejt élelmiszer-mennyiséget produkál, veszélyeztetve a lakosság ellátását. Bár az átlagemberek vajmi keveset tudnak tenni ezzel a rendszerrel, olyan fogásokkal, mint például egy otthoni vízszűrő beszerzése, jobban védhetik egészségüket. 
    • Mentális hatások: Végül, de nem utolsósorban, a klímaváltozás a mentális egészségünkre is komoly hatással bír. A kisebb stressztünetektől kezdve a komolyabb depressziós és szorongásos állapotokig sok mentális betegséget előidézhet vagy felerősíthet, ami aztán alvászavarokhoz, elmagányosodáshoz vagy éppen durvább személyek közötti agressziókhoz vezet – nem beszélve a legyengült immunrendszerről, amely még védtelenebbé válik a fent leírt fertőzések irányában. A Fitpuliban lévő hangulat és alvásmodulokkal nyomon követheted te is, hogy okoz-e nálad egy-egy erősebb éghajlati ingadozás mentális egészségbeli kilengéseket, és közbe tudsz lépni gyorsan, ha azt tapasztalod, hogy igen.

 

Pin It on Pinterest