fbpx

Klímaváltozás és egészség

Bármilyen nyugalmas napunk is van, egy erős front hatására nemcsak környezetünk, hanem mi magunk is megbillenünk. És ez nemcsak képzeletünk szüleménye, hanem fekete-fehér biokémia, számos egyértelmű, bizonyított fizikai és mentális tünettel. A gyakori időjárás-változás pedig egyenlő a több panasszal. „Ez így elég üres és általánosító” – szólhat rá a kontra, szerencsére azonban az amerikai Global Change Research Program 2016-os nagy klímakutatása sok olyan tudományosan megalapozott, kézzelfogható állítást tesz a témában, amelyeket irányadónak tekinthetünk világszerte. A kutatás számos területet azonosított a klímaváltozás egészségügyi aspektusairól, ezeket mutatjuk be az alábbiakban röviden:

    • Hőmérséklethez köthető halálozások: Az üvegházhatású gázok mennyiségének emelkedése egyrészt világszerte magasabb hőmérsékleteket okoz, másrészt extrém kilengéseket is, hideg és meleg irányban egyaránt. A nagy mértékű, gyors hőmérséklet-változás megterheli a keringést, megváltozik tőle a szívritmus és a vérnyomás, ez pedig egy jól beállított gyógyszerelést is megboríthat, akár szédülést, ájulást okozva. A felmelegedés pedig folyamatos, amit jól mutat a tanulmány egyik passzusa is: a közvetlenül hozzá köthető halálesetek számában 4,7-szeres növekedés várható Amerikában 2030 és 2100 között.
    • Légszennyezettség: Az éghajlatváltozás rányomja a bélyegét a belélegzett levegőre is, bel- és kültéren egyaránt. A klímakutatók kimutatták, hogy az elmúlt egy-két évtized változásai megnövelték az olyan polleneket a levegőben, mint amilyen a talajmenti ózon vagy a finom szálló por – ez utóbbi az asztmások egyik legnagyobb ellensége. A széndioxid-kibocsátás növeli a minket körülvevő allergének mennyiségét is, amelyek aztán légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségeknek ágyaznak meg egyre többünkben. Ez sajnos veszélyes az olyan, amúgy egészséges tevékenységeknél is, mint a szabadban futás: hiába tesz jót a mozgás sok szervünknek, ha közben a tüdőnk látja kárát…
    • Vektorok által közvetített fertőzések: A fülledt, csapadékos környezet a melegágya a vektorok, vagyis az ízeltlábúak által közvetített fertőzések terjedésének, ami egy gyűjtőfogalom a kullancsok, szúnyogok és egyéb rovarok hordozta vírusos és bakteriális megbetegedéseknek. A klímaváltozásnak hosszú távú hatása is van az itt megfigyelhető folyamatokra: jó példa erre, hogy míg a Lyme-kór az ezredforduló környékén Amerikában egy vékony észak-keleti partszakaszon volt jellemző, addig a 2010-es évek közepére tömegesen jelentek meg regisztrált fertőzések a parttól jóval beljebb, akkora területen, amelyen Magyarország ötször is elférne.
    • Étel- és italszennyezés: sajnos az ételeink és italaink minőségére is nagy hatással van a rossz irányba változó időjárás. Kedvezőtlen láncreakció indul el ugyanis: a széndioxidszint növekedése rányomja a bélyegét a termőföldek és a forrásvizek minőségére, míg a csapadék ebben az esetben is kórokozó-szaporulattal jár, úgy ahogy az ízeltlábúak által okozott fertőzéseknél is. Mindeközben a hőmérséklet-növekedés gyorsabb romlást eredményez, ami így megnövekedett selejt élelmiszer-mennyiséget produkál, veszélyeztetve a lakosság ellátását. Bár az átlagemberek vajmi keveset tudnak tenni ezzel a rendszerrel, olyan fogásokkal, mint például egy otthoni vízszűrő beszerzése, jobban védhetik egészségüket.
    • Mentális hatások: Végül, de nem utolsósorban, a klímaváltozás a mentális egészségünkre is komoly hatással bír. A kisebb stressztünetektől kezdve a komolyabb depressziós és szorongásos állapotokig sok mentális betegséget előidézhet vagy felerősíthet, ami aztán alvászavarokhoz, elmagányosodáshoz vagy éppen durvább személyek közötti agressziókhoz vezet – nem beszélve a legyengült immunrendszerről, amely még védtelenebbé válik a fent leírt fertőzések irányában. A Fitpuliban lévő hangulat és alvásmodulokkal nyomon követheted te is, hogy okoz-e nálad egy-egy erősebb éghajlati ingadozás mentális egészségbeli kilengéseket, és közbe tudsz lépni gyorsan, ha azt tapasztalod, hogy igen.