Tényleg működhet a szociális távolságtartás a koronavírus elleni küzdelemben? • Fitpuli

Tényleg működhet a szociális távolságtartás a koronavírus elleni küzdelemben?

Admin • 2020.03.15

A koronavírus-járvány eredete és terjedése mostanra már a legtöbbek számára jól ismert, és a nagy erőkkel zajló ismeretterjesztő kampány a higiénés óvintézkedéseket is hatékonyan terjeszti. A médiában nemrég felbukkant „szociális távolságtartás” (angolul social distancing) elvét azonban sokan kétkedve, hitetlenkedve fogadták, vagy akár élből komolytalannak titulálták. Lehet mégis jogosultsága ennek az eszköznek a járvány terjedésének megakadályozásában?

Mit jelent pontosan a szociális távolságtartás? Természetesen nem azt, hogy mostantól senkivel ne álljunk szóba, és hermetikusan zárjuk el magunkat a világtól, fásult magányban. Azonban fontos tudatosítani, hogy a mostani és bármely hasonló járvány terjedése elsődlegesen személyes érintkezésen alapul – a szociális távolságtartás pedig ez utóbbit igyekszik kordában tartani azáltal, hogy arra szólít fel: kerüljük a zsúfolt, sok résztvevővel zajló helyzeteket és eseményeket. Ilyen lehet bármilyen rendezvény (koncert, mozi, konferencia), a frekventált tömegközlekedési eszközök, de akár nagy közösségi találkozók (családi ünnepségek, esküvők, összejövetelek) is.

Azt jelenti mindez, hogy egyáltalán ne érintkezzünk szeretteinkkel a járvány alatt? Egyáltalán nem. A szociális támogatás különösen kiemelt ebben az időben, hiszen egyike az egészségünk alapját képező hat központi pillérnek – azonban legalább ennyire fontos, hogy a lehetőségekhez mérten ezt inkább távolról, telefonon, interneten keresztül tegyük (külön figyelmet fordítva leginkább használt eszközünk: a mobiltelefonunk fertőtlenítésére is!). Ezen tanácsnak hatványozott jelentősége van magasabb kockázatú, idős rokonaink esetében, akikkel fokozott óvatossággal, személyesen lehetőleg kevesebbet érintkezzünk!

Elvben persze szépen hangzik mindez, de van-e valójában értelme a szociális távolságtartásnak? A Washington Post március 14-i cikkében zseniális mozgóképes szimuláción keresztül mutatja meg, mekkora hatással lehet a vírus terjedésére ez az eszköz. A mozgó modellekért érdemes az előbbi linkre kattintani, ahol lefelé görgetve négy eset szimulációját láthatjuk – jelen cikkünkben ezek végeredményét (a modellezett járvány lezajlásának összefoglaló ábráit) mutatjuk:

 

A Washington Post cikkében szereplő négy járványmodell eredménye.

  1. Az első eset a teljesen szabad mozgás modellje, ahol látható a fertőzés rendkívül gyors terjedése (élesen emelkedő barna sáv, illetve a mozgó szimulációban a türkiz pontok barnává színeződése; a megjelenő lila sáv a gyógyult eseteket mutatja).
  2. A második modelldoboz egy karantén működését mutatja, ahol hozzáteszik, hogy valós élethelyzetben tökéletes karantén ilyen mértékben nem reális, ezért az átjutó emberek miatt itt is komoly mértékű a fertőzés terjedése.
  3. A modellek innen válnak igazán érdekessé: a következő, harmadik doboz azt az esetet mutatja, amikor a társadalom háromnegyede szociális távolságtartást alkalmaz (azaz négyből három ember otthon marad és távolságot tart).
  4. A negyedik doboz szintén a szociális távolságtartás esetét mutatja be, azonban ezúttal kétszer olyan szigorú feltételek mellett, azaz ekkor nyolcból hét ember tartja be azt.

Ez úton hangsúlyozzuk, hogy mindez szimuláció, és nem tükrözi közvetlenül a koronavírus terjedését – azonban kiválóan szemlélteti a szociális távolságtartás erejét. 

Mindebből mi a fő üzenet? Elsődlegesen az, hogy a szociális távolságtartás kérdésében rendkívüli mértékben számít, mennyire veszik komolyan, és támogatják azt az egyes emberek – hiszen bármilyen kormányzati intézkedés mellett saját magunk is felelősek vagyunk azok sikeréért. Ez azonban semmiképpen nem jelenti azt, hogy szakítsuk meg a kapcsolatot szeretteinkkel: a lelki támogatás, telefonos vagy internetes érintkezés rengeteget számít ezekben az időkben.

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

  • Fitpuli applikáció
  • Csapatkihívások
  • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Csapatkihívások
  • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
  • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!