Fitpuli adatelemzés újratöltve: Hogy állunk a kijárási korlátozással? • Fitpuli

Fitpuli adatelemzés újratöltve: Hogy állunk a kijárási korlátozással?

Admin • 2020.04.03

A koronavírus-járvány terjedése világszerte számos, eddig jórészt csak filmekből ismert megoldást és intézkedést hozott. Ennek kapcsán előző blogbejegyzésünkben arra kerestük a választ, hogy a Fitpuliban mért adatok alapján mennyire változtak mindennapjaink. A cikk megjelenése óta a kormány kijárási korlátozást vezetett be, ezért úgy gondoltuk, épp itt az ideje, hogy újra ránézzünk adatainkra.

2020. március 20. Ezen a napon publikáltuk előző, adatelemzéssel foglalkozó cikkünket. Normál esetben nem tűnik olyan különlegesnek az azóta eltelt 14 nap, de mióta világjárvány van, mindenki kapásból rávágja: pont egy karanténnyi idő. A koronavírus megváltoztatta a viszonyítási pontokat, és gyakran napról napra változik, hogyan szervezzük életünket.

Megváltozott életmódunk jellemzésére mostani cikkünkben is a lépésszámot, mint a legáltalánosabb aktivitási paramétert hívjuk segítségül. Érdemes rögtön azzal kezdenünk, hogy ránézünk az azóta mért adatokkal kiegészített múltkori grafikonra. Íme:

(A grafikonon pirossal jeleztük a szociális távolságtartás előtti vasárnapokat, és a tömeges otthoni munkavégzés bevezetése utáni napokat. Narancssárgával jelöltük a kijárási korlátozás 1. napját.)

Kijelenthetjük, hogy a helyzet előző cikkünk óta nem változott érdemben. Az átlagos napi lépésszám továbbra is csökkent értékeket mutat, vagyis arra következtethetünk, helyesek a múltkori megállapításaink: feltehetően a tömeges otthoni munkavégzés és a szociális távolságtartás hatásait láthatjuk. A kijárási korlátozás 1. napján mutatott átmeneti emelkedés utalhat azokra az aktivitásokra, amellyel a felhasználóink igyekeztek felkészülni a későbbi szigorúbb korlátozásokra (például bevásároltak, elintézték halaszthatatlan ügyeiket, kihasználták a napos időt rekreációs célokra).

Mielőtt rátérnénk a részletesebb adatokra, emlékeztetőül érdemes vetnünk egy pillantást a koronavírus-járványhoz kapcsolódó magyarországi intézkedések időrendjére.

  • A koronavírus-járvány március 4-én érte el Magyarországot.
  •  A kormány március 11-én kihirdette a veszélyhelyzetet.
  • Március 16-án betiltották a rendezvényeket, bezártak a mozik és a szórakozóhelyek, korlátozták az üzletek 15 óra utáni nyitvatartását.
  • Március 23-tól a legtöbb, még üzemelő cég otthoni munkavégzést rendelt el azoknál dolgozóinál, akiknél volt erre lehetőség.
  • Március 28-tól kijárási korlátozás lépett életbe: csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából lehet elhagyni a lakóhelyeket, tartózkodási helyeket.

Következő lépésként kiválasztottunk 4 hétfői napot (2020. márc. 9., 16., 23., 30.), és ránéztünk a lépésszámok napon belüli alakulására. A legkorábbi hétfőn (kék színnel) a járvány még nem befolyásolta érdemben napjainkat, míg a következő esetében, a már kihirdetett vészhelyzet idején már érezhető a csökkenés (piros színnel). A legutóbbi 2 hétfő esetében (sárga és zöld színnel) már markáns változást látunk.

Érdekesség, hogy míg az átlagos napi összlépésszám az utóbbi 2 hétfő esetében közel egyező, a nap tipikus munkaóráira eső időszakban (8:00-17:00) márc. 30-ára további aktivitáscsökkenés figyelhető meg (feltehetően az otthoni munkavégzés miatt), míg az ezt követő órákban felhasználóink kompenzálják ezt (például otthoni végeznek edzést vagy rekreációs céllal tesznek egy sétát).

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy napon belül, az egyes órákra eső aktivitás hogyan változott. Kiindulási alapnak a márc. 9-i napot vettük, és az ehhez képest mutatott százalékos eltéréseket ábrázoltuk a másik 3 hétfő esetében.

Itt láthatjuk, hogy a csökkenés nagy része a délelőtti és a délutáni-kora esti (munka)órákra esik, dél körül viszont a csökkenés mértéke kisebb (ez lehet az ebédidőhöz kapcsolódó aktivitás megmaradásának jele). A szokatlan időszakokra eső (hajnal és késő esti órák), időnként még az átlagos aktivitás növekedésébe is hajló eredményekre több magyarázat is elképzelhető:

  • Felhasználóink egy kis részének erre az időszakra eső fizikai aktivitása megnőtt, és ez felülreprezentált módon jelenik meg az átlagban.
  • A nem hagyományos munkabeosztásban dolgozók tömegközlekedés helyett a sétát választják.

Újabb adatelemzésünk egyértelműen arra utal, hogy az otthoni munkavégzés tartósan beépült felhasználóink napi rutinjába, és ez az átlagos napi fizikai aktivitás jelentős csökkenéséhez vezetett. Ugyanakkor annak a jelei is látszanak, hogy a Fitpuli felhasználói elkezdték ezt a munkaórákon kívül eső időszakban kis mértékben kompenzálni.

Ez mindenképp örvendetes hír, ugyanakkor nem lehet eleget hangsúlyozni: mindezt továbbra is a szociális távolságtartás maximális szem előtt tartásával tegyük. Ne most adjuk fel, tartsunk ki!

#StayHealthy #StayActive #StayHome

(Nyilvánvalóan meg kell emlékeznünk a felmérésünk korlátairól is: az adatbázis kizárólag magyar adatokat használ, a Fitpuli felhasználói köre nem reprezentatív minta, és az adatfelvétel időtartama sem elegendő hosszú távú következtetések levonására.)

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

  • Fitpuli applikáció
  • Csapatkihívások
  • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Csapatkihívások
  • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
  • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!