A diabétesz appok és a Fitpuli

Admin • 2019.09.20

Aki diabétesszel él, jól ismeri annak sokszor összetett kezelését és folyamatos menedzselésének napi nehézségeit, ezért azzal is tisztában van, mennyire nem evidens, hogy miként segíthet jól egy app a jobb életminőség elérésében és fenntartásában. Cikkünkben ezt járjuk körül.

A tavalyi év végén összesen mintegy 325.000 alkalmazást lehetett az orvosi-egészségügyi appok közé sorolni a két vezető áruházban. Túlzás nélkül állíthatjuk tehát, hogy tele van mind az AppStore, mind a Google Play orvosi témájú appokkal, köztük diabétesszel foglalkozókkal is.

Rengeteg érintett használja őket világszerte és posztok, cikkek sora születik arról, hogy ki melyiket miért gondolja a legjobbnak. A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói végigelemeztek ezekből huszonnégyet, amelyek a “legjobb diabétesz appok” kifejezésre adott Google keresési találatok élén szerepeltek.

Kutatásuk eredménye lesújtó: a vizsgált 24 appból csupán 3 teljesítette azt a minimumfeltételt, hogy a diabétesz szempontjából kulcsfontosságú 5 területet mindegyikével foglalkozik. Abban a 21 esetben, amikor ezek közül hiányzik valamely összetevő, az adott app funkcionalitása már nem tekinthető teljeskörűnek, hiába kap jó osztályzatokat a felhasználóktól. Így mindenképp megkérdőjeleződik azok orvosi értelemben vett hatékonysága.

Az 5 nélkülözhetetlen terület kiválasztását az Amerikai Diabétesz Társaság, illetve a brit National Institute for Health and Care Excellence (NICE) ajánlásaira építették. Ezek tartoznak ide:

  • Gyógyszerek, gyógyszerszedési sémák kezelése
  • Vércukorszint monitorozás, naplózása
  • Fizikai aktivitás követése
  • Súly regisztrálása
  • Étrend követése

A Fitpuli, bár nem diabétesz app, mind az öt területet lefedi. A felhasználó a gyógyszereket kezeléstípusokkal és adagokkal együtt a személyes egészségügyi profiljában tudja regisztrálni. Az orvosi modulban külön funkcióként megtalálható a vércukornapló a pulzus és a vérnyomás mellett. A mozgást az életmód résznél több módon is mérni lehet, így a megtett lépéseket, emeleteket vagy a fizikailag aktív perceket is mind külön figyelembe vesszük. A testsúly szintén az életmód felület része, az étkezésnél pedig mindenki számára nagy segítségre lesz a hamarosan élesedő Foodpuli kihívásunk.

A Fitpuli erőssége, hogy holisztikus szemléletben, orvosi evidenciákra alapozva építjük, hogy igazán hatékony digitális vállalati egészségprogram lehessen. Így fordulhat elő az, hogy noha nem egy specifikusan cukorbetegek számára megalkotott mobilalkalmazás, teljesíti azokat a tudományos követelményeket, amelyek csak a néhány legjobb diabétesz applikáció sajátja. Büszkék vagyunk, hogy Lupi és a Fitpuli igaz társsá válik akár a cukorbetegség kezelésében is.

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!