Lépésgyűjtő kihívással az aktivitásért és a csapatszellemért – járvány idején is

Admin • 2021.04.08

A GE Váci Greens Campus dolgozói 2020 őszén lépésgyűjtő kihívásban vettek részt a Fitpulival. A tapasztalatokról Petrov Gabriella senior kontrolling managert kérdeztük, aki a cég HealthAhead kezdeményezésének is évek óta aktív tagja.

Először is mesélnél, kérlek, a HealthAheadről?

A GE magyarországi leányvállalatánál, így a GE Healthcare-nél is különböző öntevékeny csoportok (affinity groupok) vannak, ezek közül a HealthAhead az egyik legnagyobb. A csoport küldetése a dolgozók fizikai és mentális egészségének megőrzése. Itt beszélhetünk egy covid előtti és egy covid utáni állapotról. A covid előtt rengeteg sportágat támogattunk, futóversenyek, csapatsportok, cégek közötti futballkupák, vízilabda, squash, és így tovább, de a mentális egészség-megőrzés kapcsán említhetném a mindfulness népszerűsítését vagy a jógát, de voltak például hangtálas programjaink is. Ezen kívül rendszeresen tartottunk HealthAhead Weeket is, egy egyhetes, átfogó programot szűrővizsgálatokkal, sport programokkal, egészséges táplálkozási lehetőségekkel, és így tovább.

2020-ban viszont a covid-járvány hatására nagyon leszűkültek a lehetőségeink, ezért is nagyon örültünk annak, amikor a Fitpuli megkeresett minket. Szerettük volna megmozgatni a munkavállalókat, már csak azért is, mert tudtuk, hogy a mozgásnak nagyon pozitív hatása van a mentális egészségre is. Többféle mozgási lehetőséget kínáltunk a covid alatt is: gerinctréningek, ergonómiai tornák – de ezek egyéni aktivitások. A Fitpuli viszont ezzel a lépésgyűjtő kihívással lehetőséget adott arra is, hogy a csoportszellem kicsit újra átjárja az embereket.

Hogy alakultak a kezdetek a Fitpulival, hogyan tagozódott be az app és a játék a mindennapjaitokba?

Nyilván nagy hangsúlyt fektettünk a dolgozók bevonására – ami egy home office környezetben nem egyszerű. Személyes beszélgetés, a fizikai érintkezés során sokkal könnyebb valakit motiválni, mint az online térben. De sokat hirdettünk különböző céges platformokon, illetve nagyobb csoportmeetingeken is felhívtuk az emberek figyelmét arra, hogy van egy ilyen lehetőség. Nagyon kellemes meglepetés volt mindenki számára, hogy mennyire magas volt a jelentkezési arány. Az emberek szerettek volna csoportos, közösségi sporttevékenységben részt venni, és az, hogy ez meg volt támogatva egy applikációval és egy kis játékkal is, tovább fokozta az aktivitást. Százhatvan aktív résztvevőnk volt, ami szerintem nagyon szép szám így elsőre.

Bizony szép. Ráadásul úgy tudom, nagyon elkötelezetten, nagy versenyszellemmel vettek részt az emberek a lépésgyűjtő kihívásban. Ebben biztos közrejátszott a cégkultúra is, az, hogy az egészségtudatosság nálatok eleve fókuszban van.

Ez pontosan így van, illetve emellett a belső indíttatás is nagyon fontos. Rengeteg kollégánk van, aki versenyszerűen, vagy ha nem is versenyszerűen, akkor is rendszeresen sportol. Több Iron Mannel büszkélkedhetünk, ami fantasztikus dolog. A versenyszellem fenntartásában az is segített, hogy az applikációban lehetett követni, hogy az egyes csapatok hogyan állnak egymáshoz képest, ez nagy motivációs erő volt. Illetve a cég által biztosított nyeremények is hozzájárultak a jó eredményhez, például ahhoz, hogy sokkal hamarabb befejeztük a versenyt, mint ahogy azt ti a Fitpulinál eredetileg terveztétek.

Miket nyerhettek a résztvevők? 

Okosórát, vagy azzal egyenértékű vásárlási utalványt nyert az első helyezett, illetve az egyéni összetett verseny nyertese is. A GE saját belső boltjából is összeválogattunk mindenféle szuper, GE logóval ellátott dolgot a csapatok és az egyéni díjazottak számára. Az is nagyon sokat segített a csapatok motiválásában, hogy volt néhány tényleg nagyon aktív kolléga. Ők szinte napi kapcsolatban voltak a Fitpuli support osztályával, illetve húzták magukkal a csapat tagjait a teljesítmény felé. Az én csapatom például második helyezett lett, kicsivel lemaradva az első helyről, és nálunk is volt ilyen tagja a csapatnak, aki nagy energiát fektetett abba, hogy motiválja a csapatot, és ez nagyon jó is volt.

Ugyanakkor a csapat-allokálásokkal kapcsolatban az, hogy ismeretlen emberek is egy csapatba kerültek, nem feltétlenül segítette a játékot. Azt gondolom, hogy jobb lenne, ha a résztvevők maguk rendeződhetnének csapatokba az appon keresztül. Nyilván ügyelni kell arra, hogy az egyenlő esélyek jegyében nagyjából azonos számú tag jusson minden csapatba.

Milyen megoldások voltak arra, hogy a csapatok lépéseket gyűjtsenek?

Az egyéni futás mindenképpen, nagyon sok dolgozónk még a munkaidő előtt, vagy ebédszünetben, esetleg munkaidő után futott. Sokan sétáltak is, a mi csapatunk például fejenként tízezer lépést tűzött ki magának naponta. De voltak túrázók, és volt olyan is, amikor még nyitva voltak az edzőtermek, hogy valaki lement a terembe, vitt magával egy könyvet, és sétált a futópadon.

Mi volt az, ami neked a legjobban tetszett a játék során?

Talán az, hogy én is észrevettem magamon azt, hogy az otthoni munkavégzés miatt kevesebbet mozgok, és a játék adott egy extra motivációt, hogy igenis, munka után menjek el egy órára sétálni. Cégszinten pedig nagyon örültünk annak, hogy nyitottak voltatok a visszajelzéseinkre. Gyorsan reagáltatok, a dolgozóinkkal személyes kapcsolatot építettetek ki, és vettétek a fáradtságot, hogy folyamatosan kommunikáljatok az aktívabb csapattagokkal. Ugyanakkor az appon belüli kapcsolatfelvételi lehetőségeit jó lenne, ha egyszerűbbé, átláthatóbbá lehetne tenni. Adtunk egy listát a fejlesztési javaslatainkkal, ezeket nagyon várjuk, hogy megvalósuljanak.

Mit gondolsz, milyen cégeknél, milyen csapatoknál tudna a GE Váci Greens Campushoz hasonlóan jól, sikeresen működni egy ehhez hasonló lépésgyűjtő kihívás?

Jól működhet egy olyan céges kultúrában, ahol az egészség-megőrzés mint irány már bevezetésre került, de egy olyan cégnél is, ahol még csak most indulnának el ebbe az irányba. Nyilván megfelelő kommunikációval, megfelelő szervezéssel összekötve. Fontosnak tartom hangsúlyozni: egy ilyen játékban való részvétel nagyon sok szervezést igényel az adott cég önkénteseinek részéről. Ennek az idejét nem szabad alábecsülni, sőt, tapasztalataim alapján inkább fölül kell becsülni.

De egy jó önkéntesbázissal, megfelelő időbefektetéssel, azzal a technikai háttérrel, amit ti tudtok biztosítani, azt gondolom, el lehet indítani egy, az egészség-megőrzés pályáján akár teljesen „kezdő” céget is. Mindenki gadgeteket használ, ráadásul a pulival a cukiságfaktor is megvalósul. És, ami a legfontosabb, hogy a közösséghez tartozás érzését tudja nagyon jól erősíteni, főleg a távoli munkavégzési (remote working) keretek között dolgozók számára.

A konkrét játéktól függetlenül, hogy látod, a Fitpuli hogyan illeszkedik a GE Váci Greens Campus egészség-stratégiájába?

Alapvetően illeszkedik: segít egyéni szinten az egészség fenntartásában és fejlesztésében. Mivel többezer dolgozónk van, így nehéz személyre szabott támogatásokat tervezni és finanszírozni. Hasznos tehát, ha egy alkalmazás több modulja is „odafigyel” az egyénileg kritikusnak tartott területekre. Megemlíteném, hogy nagyon várjuk a vállalati egészségbiztosítás időpont-foglalási lehetőség bevezetését is. Ez biztosan nagyban előre lendítené az applikáció tömeges használatát.

Ha lenne újra ilyen lehetőség nálatok, játszanátok újra?

Mindenképpen, és másik sport kihívásainak a megszervezésére is nyitottak lennénk. Gondoltunk biciklis kihívásra, illetve akár otthon végezhető kihívásokra is.

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

 • Fitpuli applikáció
 • Csapatkihívások
 • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Csapatkihívások
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!