Munkahelyi egészség Covid után: hogyan válasszunk biztosítást?

Admin • 2021.05.15

A Covid hatására a munkahelyi egészség jelentősége is megnőtt. Most, hogy már valamennyi remény mutatkozik arra, hogy talán nem fog örökké tartani a járvány, érdemes levonni néhány tanulságot.

Covid után

A Covid-járvány, mondanunk sem kell, messze nem csak a vírusról magáról szól, és messze nem csak közegészségügyi kérdés, ahogy egyik világjárvány sem az. Történt először is egy fontos szemléletbeli változás, gyakorlatilag össztársadalmi szinten: szétfoszlott az egészség mint alapvetés illúziója. A járvány hatására az egészségről alkotott addigi képünk teljesen átalakult, és megszűnt az a szemlélet, melynek értelmében az egészséget az emberek többsége adottnak tekintette – egyébként soha nem volt adott és garantált, de ezt, ugye, jellemzően csak a nagyon egészségtudatosak vették komolyan, a járvány miatt pedig ezt tömegeknek kellett tudatosítaniuk magukban. 

A munkahelyi egészség még fontosabb

A védekezésre törekedve az egész életünk is átalakult, ennek egyik leghangsúlyosabb része pedig a felnőtt lakosság körében kétségkívül az, ahogy a járvány a munkavégzésünkre hatott. Amellett, hogy tömegek maradtak egyik napról a másikra munka nélkül vagy kényszerültek arra, hogy teljesen új területen helyezkedjenek el, azoknak is új helyzetet hozott a járvány, akik szerencsésen megtarthatták állásukat. Szinte egyik napról a másikra kellett megoldást találni az otthoni munkavégzésre, az értekezletekre, a közös feladatok haladására. Ám az is hamar kiderült, hogy a nagy kihívás nem is a hatékonyság vagy a teljesítmény, hanem sokkal inkább a motiváció és a csapatszellem fenntartása lesz a munkavállalók körében. 

Sok vállalat ugyan csak a járvány nyomán ismerte fel, hogy mennyire fontos a munkahelyi egészségre is fókuszálni, ám azoknak a cégeknek is megnehezült a dolguk, amelyek már korábban is hangsúlyozottan áldoztak erre. Hiszen hiába a céges kondibérlet, ha nincsenek nyitva a konditermek, és az irodai egészséges snackek, gyümölcsnapok is kimaradnak, ha a kollégák otthonaikba zárkózva élnek. 

És miközben a munkahelyi egészséggel kapcsolatos törekvések ilyen nehézségekkel kerültek szembe, a sors fintoraként magasan felértékelődött a munkavállalók egészségének fontossága. Hiszen nem csak a járvánnyal járó új helyzet nehezíti a munkavégzést, de ha netán egy munkavállaló beteg lesz, akkor a Covid természetéből adódóan aligha ússza meg pár nap pihenéssel és betegszabadsággal. Sok esetben, miután a betegség java elvonul, a munkavállaló a legyengült szervezetével még akkor is hetekig, hónapokig nehezen bírja majd a korábbi teljesítményét nyújtani.

Ráadásul a járványban leterhelt közegészségügyi ellátás, az elhalasztott vizsgálatok, műtétek, a sok esetben elérhetetlen háziorvosok miatt az emberek magukra maradtak az esetleges egészségügyi problémáikkal. Így, ha egy vállalat nem akarja védőháló nélkül hagyni a munkavállalóit, kénytelen saját kezébe venni dolgozói egészségének védelmét. Erre egyébként nem is csupán a járvány miatt van: már a Covid előtt is alaposan felértékelődött a munkaadó szerepvállalásának fontossága a munkavállalók egészség-védelmében. Egy 2019-es kutatás szerint például a munkavállalók több mint fele munkahelyet váltana azért, ha az új munkahely jobb egészséggel kapcsolatos juttatási csomagot kínál.

Milyen lehetőségei vannak a munkáltatóknak? 

Az egyik legkézenfekvőbb irány, amely felé a vállalat elindulhat, ha a munkavállalói egészségéért tenne, az egészségbiztosítás. Ám ezt is érdemes átgondoltan megválasztani.

Nézzük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni:

Hozzáférhetőség

Itt az ideje túllépni azon a hozzáálláson, amelyben csak Budapest létezik: mivel az otthoni munkavégzéssel az is együtt jár, hogy sok kolléga nem a fővárosban, hanem vidéken, vagy épp a Balatonnál dolgozik, így az, hogy az ellátóhely közel van az irodához, nem elég: fontos a minél nagyobb országos lefedettség. Ráadásul minél több ellátóhellyel áll kapcsolatban az adott biztosító, a munkavállalók annál hamarabb jutnak időponthoz egy-egy szakembernél.

Egyszerűség

Minél egyszerűbben és könnyebben lehet időpontot foglalni, akár egy mobilalkalmazáson keresztül, annál valószínűbb, hogy a munkavállaló elmegy kivizsgáltatni magát. Ezzel javul a biztosítás kihasználtsága is. 

Rugalmasság

Egy jó biztosítás kellőképpen flexibilis, és támogatja a szabad orvosválasztást – sok munkavállalónak van egy-egy területen “kipróbált”, bevált szakorvosa, fontos, hogy ezeket a bizalmi kapcsolatokat ne kelljen feladniuk.

Előzményvállalás

Fontos, hogy olyan biztosítót válasszunk, ahol a munkavállalók meglévő egészségügyi problémái (például egy ismert inzulinrezisztencia) nem zárják ki őket a szükséges szakellátásból.

Orvos telefonközelben

A legjobb egészségbiztosítóknál van arra megoldás, hogy a biztosítót felhívva rövid úton orvossal beszélhessen a munkavállaló. Gondoljunk bele: hányszor mentünk úgy orvoshoz, hogy azt éreztük, ezt telefonon is meg tudtuk volna beszélni az orvossal? 

Rákmegelőzés

A Magyarországon is népbetegségnek számító daganatos megbetegedések szűrésére, ellátásának megkönnyítésére is jó, ha felkészült a biztosító, amit választunk. 

Felkészülni mindenre

Érdemes figyelembe venni biztosító választásakor azt is, hogy a szolgáltatásban biztosítva van-e a másodvélemény kérésének lehetősége. Egy esetleges komolyabb megbetegedés esetén ez fontos lehet. 

Kiterjesztett gondoskodás

A legtöbb munkavállalónak fontos, hogy az egészségbiztosítása a családtagokra, gyermekekre is kiterjeszthető legyen. 

Háttér

Talán egyértelmű, de biztosító választásakor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy jó nevű, nemzetközi hátterű, hiteles és időtálló partnert válasszon a vállalat. 

A Fitpuli a fentiek mentén döntött úgy, hogy az Union Biztosítót választja partneréül. A Fitpulival ráadásul a biztosítás, mint utólagos, reaktív jellegű szolgáltatás mellett a proaktivitás is fontos szerepet kap. Azaz nem csak arra kínál megoldást, ha már megtörtént a baj, hanem annak megelőzéséért is segít aktívan tenni az egészségtudatosság javításával – és a mindehhez kapcsolható preventív szemléletű üzemorvosi ellátással is. Ráadásul a Fitpulival a fizikai és mentális egészséget őrző alkalmazás és az egészségbiztosítás mellé olyan, a HR-csapat munkáját megkönnyítő eszközöket is adunk, mint az Egészségtérkép vállalati felmérése, és a csapatszellem felkeltésére-fenntartására alkalmas közösségi kihívások. Bővebb információért keress minket, vagy, ha van alkuszod, fordulj hozzá bizalommal!

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

 • Fitpuli applikáció
 • Csapatkihívások
 • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Csapatkihívások
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!