Szervezetfejlesztés lépései és lényege

Admin • 2021.10.07

A szervezetfejlesztés sok ember számára megfoghatatlan fogalom: hogy kell csinálni, hogyan érjük el, hogy a kollégák ne kényszernek érezzék a változást? Egyáltalán mi számít szervezetfejlesztésnek? 

A szervezetfejlesztés fogalma és célja

A szervezetfejleszés fogalma a tankönyvek szerint az alábbi: a szervezetfejlesztés egy vállalatot és dolgozóit érintő, hosszú távú, az egész szervezetre ható fejlesztési és változtatási stratégia. A folyamat a emipirikus tanuláson alapul. 

A szervezetfejlesztés célja a szervezet hatékonyságának és a munka minőségének egyidejű javítása, ami közvetetten a termékek vagy szolgáltatások minőségének javulását is eredményezi.

Szervezetfejlesztési terv minta – a stratégiaalkotás lépései

Kinek a feladata a szervezet fejlesztése? A rövid válasz az, hogy mindenkié – de ennél egy kicsit összetettebb a helyzet. A felsővezetők nagy szerepet játszanak a szervezeti kultúra kialakításában, de az operatív munkafolyamatok kialakításában és hatékonyabbá tételében már inkább a középvezetők, vagy maguk az alkalmazottak rendelkeznek több információval.

A felsővezetőknek tehát – továbbra is szem előtt tartva a számokat és a fenntarthatóságot – abban kell előrelépnie, hogy fejlessze a szervezeti kultúrát, a munkahelyi környezetet és a motivációs rendszert, hogy csapatépítő programokat szervezzen, hogy átgondolja az “open office” létjogosultságát. 

A középvezetőknek pedig az alkalmazottakkal közösen kell kitalálniuk, hogy a felsővezetéstől kapott eszköztárat hogyan tudják a lehető leghatékonyabban a cég javára fordítani. 

A szervezetfejlesztés folyamata

Hogyan kell elképzelni a szervezetfejlesztést a gyakorlatban? Egy szervezetfejlesztési terv minta szerint a stratégiaalkotás lépései az alábbiak:

Forrás: Oktatási Hivatal

A vezetők és a kollégák fejlesztésével igazából az a cél, hogy a szervezeti hierarchiarendszer átalakuljon, és a gyártósori, ügyfeles, vagy termékfejlesztő kollégák döntéshozatalba való bevonása megtörténjen. 

1) Először azonosítani kell a problémákat

Ahhoz ugyanis, hogy érdemi javulás legyen elérhető, a problémák mélyére kell látni – ezt pedig ki tudná jobban, mint a jelenlévő kollégák? A modern vállalatirányítás lényege az, hogy a problémaazonosítás a gyökereknél kezdődjön, a problémák azonosítása pedig sokkal egyszerűbb egy dolgozó szemszögéből, mintha azt egy vezetői értekezleten, tárgyalóasztal mellett igyekeznének megfejteni. 

A kollégák bevonása nem csak az eddig láthatatlan hibákhoz vezethet el, hanem motivációs tényezőként is hat. 

2) Akciótervet kell készíteni

Sok dolog számíthat akciótervnek, stratégiának. Egy vezető például észreveheti, hogy a kollégák motivációja folyamatosan csökken, ezért különféle intézkedéseket vezethet be a morál javításának érdekében: új eszközöket vásárolhat, csapatépítőket szervezhet, új teljesítményértékelő-rendszert vezethet be, vagy akár támogathatja a dolgozók egyéni tanulását tréningekkel, új munkaköri leírást készít.

De természetesen akcióterv az is, ha a client service kollégától elindul az információ, miszerint gyakori panasz az ügyfelek részéről az, hogy a cég weboldala túl lassan tölt be, és ezen változtatni kell – tehát a vállalat tudja azt, hogy javítani kell a honlapon, és ebbe pénzt és energiát fektet.

3) Ezután mérni kell a változtatás hatékonyságát

A megfelelő teljesítménymutatók bevezetése a felsővezetők feladata: értékelniük kell, hogy egy változtatás, és a ráköltött pénz, illetve időmennyiség milyen szinten növelte a vállalat bevételeit. Ez az egyik legnehezebb feladat.

4) Minden előről

A szervezetfejlesztés egy véget nem érő folyamat: ha az akcióterv bevált, akkor újabb problémákat kell keresni, újabb folyamatokat kell optimalizálni. Ha pedig nem vált be, akkor változtatni kell a javaslaton. 

Szervezetfejlesztés a Fitpulival

Szervezetfejlesztésnek számít-e egy egészségprogram bevezetése a munkahelyen? Vagy csak egy egyszerű, játékos program, ami a dolgozók egészségét szolgálja? Egy verseny, ahol az a kolléga nyer, aki a legtöbbet sétált a hónapban?

A válasz: igen. 

A Fitpulival érdemes a munkahelyi egészségbe fektetni:

 • Számszerűsíthető megtérülés
 • Kevesebb betegség miatti hiányzás
 • Elégedettebb, motiváltabb munkatársak
 • Magasabb egyéni produktivitás, erősebb csapatszellem

Használd kalkulátorunkat a megtérülés kiszámításához!

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

 • Fitpuli applikáció
 • Csapatkihívások
 • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Csapatkihívások
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!