Tényleg meg tudunk változni a mobilappok hatására?

Admin • 2019.11.15

Ha a számoknál maradunk még egy kicsit, bőven hat számjegyig ér az egészségügyi appok kategóriája is. Közös vonása ennek a tömegnek, hogy mindenki valamilyen pozitív hatást igyekszik gyakorolni a felhasználó életmódjára. Arra viszont már jóval kevesebb elemzést látni, hogy ez mennyire sikerül nekik. A University of Sydney metaanalízise mindössze 23 kellően szakmai és független kutatást talált a mobilappok okozta viselkedés változásról azt követően, hogy kiszűrték a részrehajló felméréseket.

Önmagában már az is érdekes, hogy mik azok a témák, amik a fenti 23 anyagban többször is előjöttek: ilyen volt a mentális egészség és a szenvedélybetegség (7 kutatás), a fizikai aktivitás, az étrend és a testsúly (4), a gyógyszerszedés támogatása (3), valamint az egészséges életmód irányába tett lépések (2). Szintén érdekes, mi több üdvözítő, hogy 17 felmérés jutott arra a következtetésre, hogy pozitív hatást gyakorolnak a health appok a felhasználóikra, és csak 6 lyukadt ki ennek az ellenkezőjére. Kiemelkedően teljesítettek a mentális egészséggel foglalkozó alkalmazások: a depressziós tünetek napi szintű javításában statisztikailag szignifikáns volt a hatásuk. Ugyanígy a fizikai fájdalom szubjektív megélésében, a kielégítő állapot fenntartásában is hasznosabbnak bizonyultak a mobil megoldásokat használók a kontroll csoportokhoz képest. Rossz hír viszont, hogy egy, a dohányzás elhagyását támogató alkalmazás egyáltalán nem bizonyult hatékonynak, amikor egy 196 fővel elvégzett kettős vak kutatásnak vetették alá.

Kiderült az is, hogy az egészségesebb életmód irányába mozdító beavatkozási lehetőségek közül melyiket használták leggyakrabban a kutatásokban szereplő alkalmazások. A dobogó tetején az önmagunk monitorozására alkalmas eszközök álltak (12 ilyen típusú intervenciót azonosítottak), ezt követték egyenlő arányban az egyéni teljesítménnyel kapcsolatos visszajelzések, és a személyre szabott üzenetek (8-8 intervenció).

Mindezekkel kapcsolatban ugyanakkor az is elgondolkodtató, hogy ha egy többmillió alkalmazásból álló piacról kevesebb mint két tucat helytálló kutatást tud csak felmutatni a szakma, akkor azokból inkább csak iránymutatásokat érdemes kiolvasni, mintsem vasba öntött eredményeket. Az irányok azonban egyértelműek: az egészségügyi alkalmazások több területen is képesek valódi hatást kifejteni az emberi viselkedésre, így nemcsak hirdetik magukról, hogy digitális mankóinkká válnak, hanem ténylegesen is azok.

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!