A gyógyító jövő – 1. rész

Admin • 2019.11.07

Miután a “jobb megelőzni a bajt” tételnél kevés hasznosabb ötlete volt az embernek az elmúlt évezredek során, ezért mi is az egészségmegőrzésnek szentelnénk az első részt, amikor az orvoslás jövőjéről értekezünk. Már csak azért is jó itt kezdeni, mivel mostanában a szemünk előtt zajlik az a jelenség, ami egyenesen a jövőbe repít, nem kell elrugaszkodott sci-fikben gondolkodni. Ez a jelenség a különböző viselhető trackerek megjelenése és terjedése, ami bámulatos növekedést mutatott az elmúlt öv évben: 2018-ban két és félszer annyian használtak rendszeresen okoskarkötőket 2013-hoz képest, az okosórák forgalma pedig több mint huszonötszörösére emelkedett ez idő alatt. Ez a boom pedig nem csak mennyiségi, hanem minőségi versenyt is eredményez a piacon, a trackerek így egyre szofisztikáltabb méréseket végeznek az egyénről és a környezetéről.

Márpedig ez a trend nem fog visszájára fordulni egyhamar, így a személyes egészségügyi adatok csak szaporodnak, és a rájuk alapuló termékek és szolgáltatások is mind inkább személyessé válnak. Jó példa erre, hogy már most létezik okoseszközökkel állítható termosztát, amin keresztül a fűtést már a hazafelé tartó metrón is elkezdheti feltekerni a felhasználó, vagy rábízhatja egy algoritmusra ugyanezt a külső hőmérséklet függvényében. A jövőben megjelenhetnek az ehhez hasonló továbbfejlesztett megoldások a háztartásokban, így például olyan “okostükrök”, amik a viselt okoseszközöktől megszerzett élettani adatokra (vérnyomás, testhőmérséklet) és külső faktorokra (várható hőmérséklet, UV-sugárzás) alapozva javaslatokat tesznek az aznapra ajánlott kozmetikumokra, ruházatra. De a külső faktorokat nem csak nyilvános adatokból, hanem az előbb említett, csuklónkon vagy zsebünkben hordott trackerekkel is mérni tudjuk majd, így láthatjuk az adott terület pontos légnyomás szintjét vagy pollenterheltségét is, ezáltal könnyebben el tudjuk kerülni azokat a helyeket, amik kellemetlen tünet együttessel járnak.

A kulcsszó a mérés: a mostani lépésszámlálási hullám csak a kezdet, a trackerek velünk lesznek és egyre több mindent lemérnek majd rólunk. Ha pedig élünk a bennük rejlő lehetőséggel, akkor elcsíphetünk olyan kezdődő betegségre utaló jeleket (így például a vérnyomásproblémákat), aminek a kezelése később költséges és keserves is lehet.

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!