A veszteség, amelyet minden cég megfizet

Gergely Fügedi • 2020.09.18

A Fitpuli fő céljainak egyike a betegségek okozta vállalati veszteségek csökkentése. Tapasztalataink alapján azonban a legtöbb cég számára a mai napig nehezen megfogható, hogy valójában mekkora is ez a veszteség, akár csak a nagyságrendjét tekintve is. Vadonatúj honlapunkon ezért bemutatjuk saját fejlesztésű Megtérüléskalkulátorunkat, amely első ízben számolja ki a magyar vállalatoknak, hogy tulajdonképpen mekkora az éves szinten elszenvedett veszteségük a rossz munkavállalói egészség miatt.

Míg a bevételek ingadozásából vagy a termelési hibákból eredő veszteségekről a legtöbb cég igen pontos statisztikát vezet, egy terület szinte sosem jelenik meg a kimutatásokban: ez a munkavállalók rossz egészségi állapotából következő veszteség. Pedig ez olyan tényező, amely kivétel nélkül minden céget érint, minden iparágban, minden pillanatban. A betegségekből eredő vállalati veszteségek jelentőségéről a frissen megjelent szakmai anyagunkban részletesen írunk – a legújabb kutatási eredményekre épülő ismereteket és összefüggéseket minden vállalati vezetőnek megéri elolvasni.

A rendelkezésre álló kutatási eredmények dacára, szakmai körökben továbbra is azt tapasztaltuk, hogy az egyes cégek nehezen alkotnak képet, valójában mekkora számukra ez a veszteség. 

Ezért a teljes Fitpuli-arculat megújítása mellett egy egyedülálló kalkulátor modult fejlesztettünk, amely gyakorlatilag három adat és egy kattintás segítségével hozzávetőleges képet ad arról, mekkora összeg forog kockán az alkalmazotti betegségekből adódóan egy adott vállalat esetében. A kalkulátor három alapvető adattal dolgozik:

  1. a vállalat alkalmazottainak száma;
  2. az alkalmazottak havi átlagos bruttó fizetése;
  3. és a betegségek okozta hiányzások átlagos mennyisége.

Tapasztalataink szerint már a kalkulátor kitöltése is fontos kérdéseket vet fel: bár az alkalmazottak száma és az átlagos fizetés összege is jó közelítéssel tipplehető (vagy egye HR-es kolléga által akár hajszálpontosan megadható), a betegségek okozta hiányzások száma rávilágít önmagában arra a kérdésre, hogy egy cég egyáltalán méri-e ezt a mutatót. Szomorú tapasztalat, hogy sok esetben még azon vállalatok sem foglalkoznak ezzel, amelyek egyébként fontosnak tartják dolgozóik egészségét – ez azért komoly állítás, mert többek között ezen hiányzási szám mérése jelentené az első lépést a megtérülés valódi megítélésében.

Kiindulva abból, hogy számos vállalatnak rendszerint nincs pontos képe a hiányzásokról, a kalkulátor alapesetben is tartalmaz kiinduló értékeket, amely az alkalmazotti létszám mellett a hazai bruttó átlagjövedelem (365.000 Forint), valamint az EU-ban mért átlagos éves hiányzás betegségek következtében (12 nap). A legutóbbi adat értelmében tehát az Európai Unió országaiban átlagosan minden munkavállaló 12 napot hiányzik évente munkahelyéről, előre nem várt betegség következtében. Ezen szám alapján minden kitöltő megbecsülheti, hogy saját vállalata feltételezhetően jobban vagy rosszabbul teljesít az egészség terén, mint az EU-átlag – és ez alapján alacsonyabb vagy magasabb számmal kalkulálhat.

A képlet ebből adódóan igen egyszerű: a becsült hiányzások alapján jó közelítéssel kiszámolható, hogy egy nagyvállalat mekkora veszteséget szenved el a betegségek következtében. A példában szereplő 100 fős cég eszerint várhatóan 20 millió forintos veszteséget könyvelhet el minden évben – ezek alapján könnyen látható, hogy egy ezer főt meghaladó nagyvállalatnál több százmillió forintos kárról beszélhetünk!

Ugyanakkor ismert adat az is, hogy a jó hatásfokkal működő egészségprogramok jelentősen, akár több mint negyedével képesek csökkenteni a fenti veszteségeket (a WHO adatai alapján). Eszerint a megtérülés ezer fő feletti vállalatoknál már bőven évente ötvenmilliós összeg fölé esik – de még a 100 fős példában is 5,5 millió feletti veszteségcsökkentés kapunk. 

Ezen számok komoly üzenettel bírnak, még inkább annak tükrében, hogy nem lehetőségekről beszélünk, hanem tényleges folyamatokról: minden vállalatban vannak megbetegedések, ezért nincs olyan cég ma a világon, amelyet ne érintene a hiányzások okozta veszteség – különösen annak ismeretében, hogy a fejlett nyugati országokban a társadalom egyre növekvő átlagéletkor mellett egyre több betegséggel küzd. 

Éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy milyen lehetőségei vannak egy vállalatnak a betegségek elkerülésére. Természetesen egy vezető számára a középpontban kettős cél: alkalmazottainak minél magasabb védelme és támogatása, valamint a kiszámolt veszteségek csökkentése áll – tehát az a megtérülés, amelyet egy egészségtudatos vállalat elérhet. Napjainkra egyértelművé vált, hogy a leginkább hatékony és legjobban megtérülő megküzdési stratégia cégek számára az összehangolt, tudatosan felépített egészségfejlesztésben rejlik.

Egy ilyen egészségprogram elindítása vagy fejlesztése azonban jóval összetettebb felmérést igényel – ezért ha nem elégszel meg a vállalati veszteségek ismeretével és szeretnéd jobban megérteni, hogy miképpen tehetsz ellenük, kalkulátorunk következő lépésben lehetőséget nyújt arra is, hogy valóban személyre szabott szempontok szerint kapj értékelést munkahelyed egészségi „teljesítményéről”. Ennek elemeit később mutatjuk be részletesen – akit érdekel, annak viszont már most is elérhető a kalkulátor oldalán! Érdemes kipróbálni – felmerülő kérdés esetén pedig lépj kapcsolatba velünk vagy böngészd elérhető szolgáltatásainkat!

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!