Fitpuli adatelemzés: Működik-e a szociális távolságtartás?

Admin • 2020.03.20

A koronavírus okozta járványhelyzet világszerte számos élethelyzetet alapvetően átalakított. A Fitpuli digitális vállalati egészségprogramját ugyan nem akut egészségügyi válsághelyzetre terveztük, hanem az egészség hosszú távú fejlesztésére, de kíváncsiak voltunk, hogy az általunk mért legutóbbi adatok utalhatnak-e bármilyen tendenciára a megelőzéssel kapcsolatban.

 

 

Mi, a Fitpuli csapata az orvosi evidenciákon alapuló egészségfejlesztésben hiszünk. Programunkat szigorú szakmai standardokra alapozva építjük, és a hosszú távú egészségnyereség biztosítását tűztük ki legfőbb célként magunk elé. Felhasználóink megismerkedhetnek 6 pilléres modellünkkel, és lépésről lépésre fejleszthetik életmódjukat egészségesebb irányba, amely a már kialakult krónikus betegségek hatékonyabb menedzsmentjében is segít.

A fizikális aktivitás a krónikus betegségek kialakulása szempontjából az életmód kulcsfontosságú része. Az alkalmazással több paramétert automatikusan mérünk, illetve Béres Alexandra szakmai segítségével videó alapú kihívás is elérhető a témában. (Itt jegyezzük meg, hogy a járványhelyzetre való tekintettel ezt az Office Gym modulunkat a YouTube-csatornánkon ingyenesen elérhetővé tettük, hogy a home office-ban dolgozók és önkéntes karanténba vonulók használhassák. A videók itt találhatók.)

A szociális távolságtartás koronavírus-járványra gyakorolt hatásáról írtunk már a blogon. Az ott közölt modellezés bemutatja, hogy minél kevesebb személyek közötti interakció történik, annál hatékonyabb a vírus elleni küzdelem. Vagyis az a legfontosabb cél jelen pillanatban, hogy ki tudjuk simítani azt a bizonyos fertőzöttségi görbét, és ezzel elkerüljük azt, hogy az egészségügyi rendszerre egyszerre olyan sok, súlyos állapotú beteg szakadjon rá, amennyit egy időben lehetetlen ellátni.

Ebben a helyzetben néztük meg, hogy a legáltalánosabb paraméter, a napi lépésszám tekintetében a Fitpuliban milyen tendenciát látunk. Az alábbi grafikonon feltüntettük felhasználóink napi átlagos lépésszámának alakulását az elmúlt hetekben.

 

Jól látható, hogy az intézkedések előtti időben a hétköznapokra és a szombatokra vonatkozó lépésszámhoz képest a vasárnapi jellemzően jóval alacsonyabb értéket mutat, vagyis ekkor a lépésszámon alapuló fizikai aktivitás jóval kisebb. (Az adatoknál csak az adott napon 0-nál nagyobb lépésszámmal rendelkező felhasználók értékeit vettük figyelembe az átlagértékek meghatározásánál.)

Ugyan a Fitpuli adatai a járványhelyzetre vonatkozóan csupán tájékozódási összehasonlításra alkalmasak, és nagyon kevés adat áll rendelkezésre a szigorúbb intézkedések meghozatala utáni időszakra, azonban az alábbiakra merünk optimistán következtetni:

  • A 2020. március 16-a utáni hétköznapokra vonatkozó adatok a korábbi időszak vasárnapjaira jellemző tartományban mozognak.
  • Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy partnercégeink is elkezdték tömegesen home office-ba küldeni munkatársaikat.
  • Illetve talán annak a jelét is láthatjuk, hogy felhasználóink élnek a szociális távolságtartás eszközével, és hozzájárulnak a járvány elleni küzdelem sikereihez.

A magunk részéről mi nagyon örülünk rögtönzött felmérésünk eredményének, és mindenkit csak biztatni tudunk, így tovább! Nagyon fontos most ezeket a terjedést lassító intézkedéseket mindenkinek, egytől egyig betartania, hogy megakadályozzuk az elkerülhető egészségkárosodást, és csökkentsük a halálozást!

#FlattenTheCurve

(Nyilvánvalóan meg kell emlékeznünk a felmérésünk korlátairól is: az adatbázis magyar adatokat használ, a Fitpuli felhasználói köre nem reprezentatív minta, és az adatfelvétel időtartama sem elegendő hosszú távú következtetések levonására.)

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!