Hátfájás középtájon: mi az oka és hogyan szüntethető meg?

Admin • 2021.05.25

A hátfájás középtájon többféle okból kialakulhat. A kiváltó októl függ, hogyan kezeljük ha a hátfájdalom középen jelentkezik.

“Jaj, de fáj a hátam!” – sokszor elhangzik ez a mondat, nem véletlenül. A hátfájás egyértelműen népbetegség: a statisztikák szerint az emberek 80%-a találkozik vele valamilyen formában az élete során. A felnőttkorú lakosság 25%-át pedig tartósan sújtja.

Ebben a cikkünkben már adtunk néhány tippet hátfájás ellen. De a hátfájdalom sokféle lehet, egyik fajtája, amikor a hátfájás középen jelentkezik. Cikkünkben áttekintjük: 

 • milyen okokból alakulhat ki a hátfájás középtávon,
 • hogyan kezelhető ez a panasz,
 • és a megelőzésre is adunk tippet. 

Mitől alakulhat ki hátfájás középtájon?

A hátgerinc csigolyái, a csigolyákat elválasztó porckorongok, valamint a hozzájuk kapcsolódó idegek, izmok és ínszalagok igen összetett rendszert alkotnak. Amennyiben ennek bármely eleme elhasználódik vagy megsérül, felléphet gerincfájdalom, illetve a hát középső területén is jelentkezhet fájdalom. A gerincfájdalom kisugárzása pedig akár a hasig vagy a végtagokig is elérhet, amennyiben egy ideg becsípődik a hát középső részén.  

A hátfájás okai tehát sokrétűek lehetnek, nézzük a leggyakoribbakat. 

A hátizom elszakad vagy meghúzódik

A hátizomfájdalom leggyakrabban akkor jelentkezik, ha hirtelen megemelünk egy nehéz tárgyat. Egy elhamarkodott mozdulat, hajlás, fordulás is eredményezheti izomhúzódást. Súlyosabb esetben kialakulhat izomgörcs a hátban, ha pedig a sérülés még súlyosabb, az izom el is szakadhat. Ez utóbbi kifejezetten erős hátfájást okozhat. 

Porckorongsérv

A porckorongsérv (a köznyelvben pontatlanul gerincsérvként is említik) az egyik legsűrűbben előforduló gerincprobléma, 30-50 éves kor között a leggyakoribb. Valószínűsége az életkor előrehaladtával együtt növekszik. A rugalmasságukat egyre inkább elveszítő porckorongok hajlamosabbak ugyanis a kopásra, könnyebben megsérülhetnek, és kialakulhat a sérv. 

A porckorongsérv közvetlen kiváltó oka általában szintén egy hirtelen mozdulat, akár bemelegítés nélkül végzett sport, vagy túlságosan nagy súly emelése. De hosszú idő alatt, fokozatosan is kialakulhat,  például a helytelen testtartás következtében. A kitüremkedő porckorongok gyakran ingerelnek egy ideget, ami a hát közepén szúró fájdalom formájában jelentkezhet. Ha pedig a sérv kiszakad, a fájdalom még intenzívebb, ilyenkor sokszor elkerülhetetlen a műtét. 

Harminc éves kor után a porckorongsérvtől függetlenül is kialakulhat hátfájás középtájon az izomtömeg és az ízületi folyadék csökkenése miatt.

A gerinccsigolyák elmeszesedése, repedése, törése

A csigolyák meszesedése azzal jár, hogy a gerinc jelentősen veszít rugalmasságából. Így a merevvé vált csigolyák nyomhatják a kilépő idegeket, ami a hát közepén szúró fájdalommal járhat. A merev csigolyák sokkal inkább hajlamosak a repedezésre, de akár el is törhetnek. 

A csigolyák sport- vagy autóbaleset kapcsán is megrepedhetnek vagy eltörhetnek, illetve bizonyos degeneratív ízületi betegségek is előidézhetik ezt. A kialakuló hátfájás középtájon jelentkezik, mozgás közben különösen felerősödhet. 

Ízületi gyulladás, kopás

A kopásos izületi gyulladás sok esetben eredményez hátfájást középtájon. A csigolyák közötti porcok elkopnak, és súlyos esetben a csigolyák érintkezhetnek egymással. A következmény a hátfájdalom, ami akár erős hátfájás is lehet.  

Ülőmunka, helytelen tartás

A két tényező szorosan összefügg, mivel a rossz testtartás leggyakoribb oka az ülőmunka közben felvett görnyedt testhelyzet. Ennek következtében megváltozik a test statikai egyensúlya, amit az izmok finom összehúzódásaival próbál helyreállítani a szervezet. A tartósan fennálló helytelen tartás rögzülhet, ami nyomást fejthet ki a gerinc környezetében lévő erekre és idegekre.  Az eredmény: ülő helyzetben vagy mozgás közben jelentkező hátfájás középtájon. 

Mozgásszegény életmód vagy túl sok edzés

A rendszeres mozgás hiánya azzal járhat, hogy a hátizmok nem elég erősek, ez pedig könnyen előidézheti a hátfájást a hát középső részén. A nem kellő körültekintéssel végzett intenzív izomnövelő edzés ugyanakkor szintén előidézheti a hátfájást középtájon. Ennek az az oka, hogy ha a test egyéb részein növekvő izomtömeg túlságosan megterheli a hátizmokat, ha azokat nem edzik megfelelően. 

Elhízás

Az elhízás számos negatív következménye mellett hátfájdalom kialakulásához is vezethet. Ennek oka, hogy minden egyes felesleges kiló többletterhelést jelent a hát izmainak, ínszalagjainak és csontjainak is. Ha a túlsúly jelentős és tartósan fennáll, a gerinc deformálódhat, ami gerincferdüléshez vezethet. De idegbecsípődés és arthritis is jelentkezhet az elhízással összefüggésben.

A hátfájás lelki okai: szorongás, stressz, depresszió

A szorongás, a stressz, valamint a depresszió is a hátfájást kiváltó tényezők között szerepel. A stressz következtében a hát izmai megfeszülhetnek, ami előidézheti a hátfájást középtájon. 

Hogyan kezelhető a hátfájás középtájon?

A középtájon jelentkező hátfájás diagnózisa általában fizikai vizsgálattal történik. 

A hátfájás középen lehet:

 • hátizom-,
 • kötőszövet-,
 • vagy csonteredetű,
 • de okozhatja belső szerv is.

Ha a fizikai vizsgálat nem vezet eredménye, röntgenfelvétel készítésére is sor kerülhet. 

A hátfájás középtájon kezelése minden esetben az elsődleges kiváltó ok megszüntetésére irányul, például:

 • a stressz csökkentése életmódváltással, hatékony időmenedzsmenttel, relaxációs gyakorlatok és tevékenységek beiktatásával,
 • a helyes tartás kialakítása ergonomikus és megfelelően beállított bútorok használata révén,
 • az elhízás megállítása és visszafordítása megfelelő étrenddel és rendszeres mozgással, 
 • a háfájdalom kialakulásához vezető betegség kezelése.

Hátfájásra a kezelőorvos a fentiek mellett a következő gyógymódokat javasolhatja.

Így kezelhető enyhébb hátfájdalom esetén

A hát kimozgatása, hideg vagy meleg borogatás

Eseti, enyhébb hátfjádalom eredményesen csökkenthető, ha otthon kimozgatjuk a hátat, vagy borogatást teszünk rá. A pontos részletekről egyeztessünk a házi- vagy a kezelőorvossal, illetve mozgásterapeutával vagy más szakemberrel. 

Úszás, gyógytorna

Első hallásra lehet, hogy furcsa, de még akkor is érdemes megmozgatni a hátat, ha akut fájdalomról van szó. A tartós mozgáshiány ugyanis növelheti a fájdalmat, így még kevésbé lesz képes mozogni a beteg, ami beindít egy ördögi kört.  

Az úszás és a gyógytorna jelentősen enyhítheti, de akár meg is szüntetheti a panaszokat. Különösen akkor, ha a hátfájdalom oka a helytelen tartás, az ülőmunka vagy a mozgáshiány. De súlyosabb problémák, például egy porckorongsérv esetén is nagyon kedvező lehet ezeknek a mozgásformáknak a hatása. 

Gyógyszeres kezelés

Az enyhe hátfájdalom vény nélküli fájdalomcsillapítókkal is kezelhető. Ha azonban a fájdalom tartós, illetve visszatér, forduljunk vele orvoshoz. Ez ugyanúgy igaz a fent említett kezelési módokra is. 

A súlyosabb hátfájás középtájon így kezelhető 

Gyulladáscsökkentő injekció

A súlyosabb hátfájás receptre felírt fájdalomcsillapítókkal vagy helyi gyulladáscsökkentő injekcióval is megszüntethető. Ezek a fájdalom gyors csillapítására alkalmasak. Ezért akkor javasoltak, ha a hátfájás középtájon elsődleges okának kezelése másképpen nem lehetséges. Tehát ha például a gyógytorna vagy a manuálterápia elvégzéséhez előzetesen szükséges a fájdalom csillapítása.

Manuálterápia

A manuálterápiát sokan csontkovácsolásként ismerik, ami tulajdonképpen a csontok és izmok átmozgatását jelenti. A hátfájás középtájon a legtöbbször izom- vagy csonteredetű, ilyenkor a manuálterápia kifejezetten hatékony lehet. Arra érdemes figyelni, hogy csak a megfelelő végzettséggel rendelkező csontkovácsra bízzuk a kezelést. Másként előfordulhat, hogy a gerincünk könnyen megsínyli azt.

Orvosi injekciós kúra

Ha tartós és krónikus a hátfájdalom középen, az orvos injekciós kúrát is javasolhat. Ez többféle lehet (pl. kollagén, hialuronsavas stb.). Ezek a kezelési módok általában még eredményesebbek, ha a páciens életmódváltással is összeköti őket. 

Műtéti beavatkozás

Ha a hátfájdalom intenzintása elviselhetetlen, illetve túlságosan korlátozza a beteget a mozgásban, és más megoldás nincs, a műtéti megoldás is szóba jöhet. Ilyen eset lehet például egy súlyos porckorongsérv, amely más úton nem kezelhető. 

Előzd meg a Fitpulival

A legtöbb egészségügyi problémához, betegséghez hasonlóan a hátfájdalom megelőzése is könnyebb, mint a kialakult panasz kezelése. Ebben hatékony segítőtárs a Fitpuli app, amellyel könnyedén a mindennapok részévé válhatnak a hátfájást megelőző tevékenységek, mozgásformák. 

A Fitpuli által kínált gyakorlatok elvégzésével hatékonyan javítható a gerinc rugalmassága és megerősíthetők a hátizmok. A Fitpuli egészségprogramja és a hozzá kapcsolódó app ugyanakkor számos funkcióval rendelkezik, amelyek a stressz leküzdésében is segítenek. A Fitpuli egészségprogramjában való aktív részvétel pedig önmagában is hatékony segítség a stressz megelőzésére. Így segítségével eredményesen megelőzhető a hátfájás középtájon.

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

 • Fitpuli applikáció
 • Csapatkihívások
 • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Csapatkihívások
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!