Otthoni munkavégzés és távmunka az iroda mellett

Admin • 2022.01.05

Rengeteg cég a pandémia hatására döbbent csak rá arra, hogy technológiailag még a múlt évtizedben rekedt, a dolgozók hardverei elavultak, a vállalatirányítási szoftverek és keretrendszerek pedig nem képesek 100%-ban adminisztrálni és nyomon követni a teendőket. 

A COVID-hullámok közötti időkben lélegzetvételnyi szünethez jutnak a cégek: ilyenkor szabadabban lehet kísérletezni. Vannak, akik az otthoni munkavégzésre esküsznek, kiemelve a távmunka előnyeit. Mások a szervezeti kultúrára hivatkozva megkövetelik az irodai jelenlétet. Megint mások vegyítik a kettőt: ezt nevezzük hibrid munkavégzésnek.

A távmunkavégzés szabályai

A távmunkavégzés szabályai a munkáltatótól függnek, de törvényi kötöttségei vannak, főleg a rezsiáltalány és a munkavédelem kapcsán jöttek ki lényeges újítások a tavalyi évben.

A Kormányrendelet alapján már nem csak az számít távmunkának, ami teljes egészében a munkahelyen kívül történik, hanem az is, ami csak a munkaidő egy részében történik otthonról: tehát a hibrid munkavégzésre is vonatkoznak ezek a szabályok.

A távmunkában végezhető munkák csoportja bővült, emellett pedig az otthoni munkavégzők jogosultak lehetnek a minimálbér 10%-ának megfelelő rezsiáltalány-térítésre. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató a munkavállaló növekvő számlái miatt 16.740 forint támogatást, “rezsiáltalányt” juttathat a dolgozóinak.

Nagyon fontos továbbá, hogy a munkáltatónak meg kell győződnie arról, hogy alkalmazottja biztonságos körülmények között látja el munkáját. Erről személyesen, vagy fotók alapján is meggyőződhet. 

Az otthoni munkavégzés előnyei

Az otthoni munkavégzés legnagyobb előnye, hogy rengeteg időt és pénzt megspórol vele a munkavállaló, hiszen nem kell utaznia. Így naponta akár 1-2 óra is felszabadulhat, amit tölthet alvással, szabadidős tevékenységekkel, sportolással – ez pedig hozzájárul a mentális egészség megőrzéséhez. Mindezzel azok a munkáltatók is jól járnak, akik utazási támogatást fizettek ezelőtt az alkalmazottaiknak. 

A home office sokkal rugalmasabb munkavégzési forma: persze itt is vannak kötött, 9-5-ig tartó pozíciók (pl. egy IT support engineernek kötött a munkaideje), de a legtöbb munkakör betöltése sokkal inkább múlik a feladatok határidő előtt való elvégzésén, semmint a munkaidőn. 

Vannak, akik otthon jobban tudnak koncentrálni (ehhez fontos, hogy legyen egy elkülönített dolgozósarok), hisz nem zavarják meg a munkában a kollégák. Home office alatt az egészséges munkakörnyezetű munkahelyeknél a bizalom mértéke emelkedett, a dolgozók stressz-szintje pedig csökkent. 

Bár az otthoni munkához szükséges technikai feltételek többletköltséggel járhatnak egy munkáltató számára, az irodai bérleti- és rezsiköltségek csökkenése, illetve a fluktuáció csökkenése ezt a kiadást többszörösen ellensúlyozhatja. 

Mi szól az irodai munka mellett?

A koronavírus előtt Magyarországon az emberek alig 2-3%-a dolgozott otthonról, ezért, bár mostanra ez a szám 8-15% közé emelkedett, még mindig nem alakultak ki a távmunkát támogató szervezeti kultúrák.

Bizalmatlan vezetők, extrovertált kollégák és a megfelelő vállalatirányítási szoftverek hiánya mind az irodai munka mellett szól. A vezetőknek a továbbképzés, az extrovertáltaknak a co-working irodák, a szervezetnek pedig egy tökéletes szoftverre van szüksége a továbblépéshez. Amíg viszont ezek nincsenek meg, a megoldás a hibrid munkavégzés.

Csapatépítő módszerek a hibrid munkavégzés mellett

Hibrid munakvégzés során a dolgozók eldönthetik, hogy otthonról, vagy az irodából dolgozzanak-e, esetleg hol itt, hol ott végezzék a munkájukat. Ez viszont egy újfajta kihívás elé állította a vezetőket és a HR-eseket: az irodai morál gyengült, a csapatépítő módszerek elavultak. Emellett pedig a dolgozók egészségének megőrzése is prioritást élvező feladat lett. Az online csapatépítő játékok alkalmazása mellett tehát a HR-nek egy egészséges vállalati kultúrát is ki kell alakítania.

A Fitpuli bármelyik megoldás mellett használható

A Fitpuli segít levenni a terhet a HR válláról! Applikációnk működtetéséhez csupán egy telefon szükséges, ami bármelyik munkavállaló telefonjára elérhető. 

A Fitpuli

 • egészségbiztosítással
 • telemedicina szolgáltatással
 • játékos, egészségközpontú csapatépítő programokkal
 • és foglalkozás-egészségügyi ellátással járul hozzá a csapat összekovácsolásához.

Mindezekkel 

 • 27%-os csökkenés érhető el a betegség miatti hiányzásokban
 • 5-11%-os növekedés a vállalati termelékenységben
 • és 10% csökkenés látható a munkavállalói fluktuációban.

Nézd meg elérhető csomagajánlatainkat!

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

 • Fitpuli applikáció
 • Csapatkihívások
 • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Csapatkihívások
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!