A párkapcsolatot is erősítik a közös egészségcélok

Admin • 2022.02.14

Közös sport

A legtöbb pár számára a közös egészségmegőrzés kapcsán biztosan a közös testmozgás az első ötlet, és ebben nem is tévednek. A közös sport során olyan új dolgokat tudhatunk meg egymásról, amelyeket más helyzetekben nem igazán: hogyan reagálunk mi vagy a kedvesünk a versenyre, a kihívásra, az egymástól esetleg eltérő képességeinkre, a fáradtságra, a nehézségekre? Tudjuk-e egymást motiválni, nagyobb teljesítményre sarkallni, vagy épp ellenkezőleg segíteni egymást abban, hogy ne hajtsuk túl magunkat?

Ezekre a kérdésekre választ kapva mélyebben megismerhetik egymást a párok, közelebb kerülhetnek, és olyan leckéket kaphatnak együttműködésből, amelyeket aztán a hétköznapjaikba is átültethetnek. Ráadásul a közös testmozgás együtt töltött idő is, afféle mindennapi minirandi – és ez, ahogy a fentiek általában, nem csak akkor igaz, ha valami akrobatikus erőművészeti előadást adunk elő, mint a közösségi média híres páros-edzős videóiban látott párok.

A közös séta, kocogás, biciklizés, jóga, vagy egyszerű gimnasztika az esti tévézés közben (vagy helyett!) épp olyan jó, mint bármelyik másik közösen végezhető sport. Ha nincs ötletetek, a Fitpuli appban akár jógagyakorlatokra, akár funkcionális tréningre találtok jó példákat, de ha néhány office gym gyakorlatot elvégeztek közösen, már az is valami.

Együtt enni jó

A hétköznapok rohanásában sok párnak egyedüli esélye egy kis békés együtt töltött időre az, ha együtt vacsoráznak munka után. Ezek az alkalmak kiváló közös programmá alakíthatók, amivel a kapcsolatotokért és az egészségetekért egyszerre tehettek. Persze, kedves gesztus időnként bármelyik félnek kész vacsorával várni haza a másikat, de ha tehetitek, minél gyakrabban válasszátok inkább azt az utat, hogy közösen dobtok össze egy gyors vacsorát a könnyű emészthetőség, a visszafogott kalóriák és az egészség jegyében.

Ketten dolgozva akár feleződhet is az idő, ami egy étel elkészítéséhez kell, ráadásul közben beszélgethettek a mögöttetek lévő napról, gyakoroljátok a csapatmunkát, és az esetleges konyhai bénázásokon hatalmasakat lehet együtt nevetni. Mivel estére az anyagcsere lelassul, törekedjetek ilyenkor minél könnyebb ételekre, lehetőleg kerülve a nehezebben emészthető húsokat, nyugodtan kísérletezhettek vacsorára akár teljesen húsmentes fogásokkal, hiszen a húsevésre ott volt az egész nap. Fogyasszatok minél több zöldséget akár frissen, salátaként, akár párolva, pirítva, sőt, a házi zöldségfermentálás is remek páros program, a végeredmény pedig szuper emésztéskönnyítő, bélbaktérium-tápláló házi savanyúság.

Fitpuli tipp: segítsetek egymásnak a megfelelő hidratáltságban, és kérdezzetek rá egymásnál időnként nap közben is – úgyis folyton kapcsolatban vagytok chaten, ki nem? –, hogy a másik ivott-e ma már elég vizet.

Szokjatok le a dohányzásról együtt!

Egészséges életmód nem létezik úgy, ha napi rendszerességgel pöfékeltek el tucatnyi cigarettát, és ezen a fronton az e-cigi és hasonló technikai megoldások sem sokkal jobbak. Induljatok el kifelé ebből az erdőből közösen. Együtt minden könnyebb, a Fitpuli ebben is tud segíteni nektek, ráadásul, ha nem vesztek össze a nikotinelvonás miatt, akkor biztosan tudhatjátok, hogy ez a kapcsolat bizony bivalyerős. Természetesen viccelünk – de csak részben: a leszokás egyáltalán nem könnyű, és adódhatnak súrlódások miatta a párkapcsolatotokban is, viszont ha tudatosítjátok magatokban, hogy ez a feszültség a folyamat része, azzal hosszú távon is sokat tesztek a hasonlóan feszült helyzetek kezeléséért.

Járjatok társaságba!

Az egészség sokszor elfeledett, de egyik legfontosabb pillérét hivatalosan úgy nevezik: szociális egészség, ami nem másról szól, mint az egészséges emberi kapcsolatokról és közösségélményről. Bár párkapcsolatban, főleg az elején könnyű belefeledkezni a csak kettesben töltött időbe, de érdemes tudatosan törekedni arra, hogy az emberi kapcsolataink ne csak a párunkról szóljanak. Dupla randik, nagyobb közösségekbe járás, baráti összejövetelek, nagycsaládi események mind-mind elősegíthetik a szociális egészséget, tegyetek ezért!

Stresszkezelés

Apropó feszült helyzetek: az egészség pillérei között fontos említeni a stresszkezelést is, minthogy a stressz súlyos testi és lelki betegségek okozója lehet – cikkünk szempontjából pedig fontos megemlíteni, hogy a párkapcsolatot is komolyan rombolhatja.

A jó hír az, hogy egy jól működő kapcsolat viszont már önmagában is sokat tehet a stressz csökkenéséért, hiszen egyrészt a magány hosszú távon már önmagában is rombol, másrészt pedig az, hogy van kinek elmondani ügyes-bajos dolgainkat, hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez, hiszen a problémák kibeszélése az egyik legfőbb stresszkezelési metódus. Fontos szem előtt tartani, hogy ilyen esetekben sokszor nem vár tanácsot, választ az ember, az odaforduló figyelem és empátia épp elég.

Azt is ugyanilyen fontos tudni, hogy bizonyos stresszforrásokat egyszerűen nem tudunk befolyásolni, megszüntetni – egyes munkakörök felelősségei vagy a forgalom, a világ történései ilyenek –, így sok esetben a stresszkezelés kompenzálást jelent: ha stresszes az életünk, tegyünk meg mindent a visszatöltődésért, és a felgyülemlett feszültség levezetéséért. A már említett rendszeres mozgás, a közös programok kettesben vagy nagyobb társaságban, a feltöltő közös hobbik mind segíthetnek ebben.

Kiskifli? Nagykifli?

A testi-lelki egészség egyik legfontosabb alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Szerencsére az egyik legkellemesebb része az egészséggel való páros foglalatosságnak az, ha a jó alvásra kidolgoztok néhány közös trükköt. Ha egyébként a cikk eddigi tippjei szerint végeztetek némi testmozgást, könnyű és egészséges volt a vacsora, nem vagytok túl stresszesek és nem dohányoztok, azzal máris sokat tettetek a pihentető alvásért, ám néhány további aprósággal mindez még fokozható.

Legyen valamilyen esti rutinotok, egyénileg és közösen is, ha gyerekeitek is vannak – akiknek szintén kell a megfelelő esti rutin –, akkor ennek az esti rutinnak legyen közös és csak kettőtöknek szóló része. Ma már nem lehet említés nélkül hagyni az alvás kapcsán a képernyőhasználat kérdését: hiába a kékfényszűrők, a képernyők fénye rengeteget árt az alvásminőségnek, így legelőször is húzzatok egy időhatárt, ami után aznap már nincs számítógép, tévé és mobil sem – úgyis nézett mindenki képernyőt egész nap épp eleget.

Ez a határ lehetőleg a lefekvési idő előtt legalább két órával legyen, hogy az agy elkezdhessen szépen lelassulni, lecsendesedni a folyamatos képernyős ingerlés megvonásával. Így aztán bőven jut idő az esti szertartásokra: tisztálkodás, esetleg kis esti nyújtás, levezető torna, légzőgyakorlatok – apropó, egy rövid esti szellőztetés csodákat művel az alvásminőséggel –, kis olvasás, vagy csak beszélgetés a következő napról. A bőrápolási rutin szintén ide kerülhet, ez nagyon jó páros tevékenység, és nemcsak a bőrünknek tesz jót, de a kapcsolat intimitásának is.

A Fitpuli digitális munkahelyi egészségprogramja a fenti hat életterület mindegyikének fejlesztésében tud segíteni a vállalat dolgozóinak, felhasználóinknak. Keressetek minket bizalommal!

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

 • Fitpuli applikáció
 • Csapatkihívások
 • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Csapatkihívások
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!