A legújabb rákmegelőzési ajánlás: több mozgás kell

Admin • 2020.09.11

A legújabb kutatási eredmények hatására 8 év után idén módosította az életmódra vonatkozó ajánlásait az Amerikai Rákkutató Társaság, még inkább aláhúzva a megelőzésben rejlő lehetőségeket. Vajon tényleg étrendünk megváltoztatása és a fizikai aktivitás növelése lesz az új csodafegyver a daganatos megbetegedések ellen? Legújabb cikkünkben ennek jártunk utána.

A daganatellenes gyógyszerfejlesztés terén történő hatalmas előrelépések és a malignitások, azaz a rosszindulatú daganatok megelőzhetőségét bizonyító tanulmányok növekvő számának ellenére jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban a 80 év alatti populációban a rosszindulatú daganatok a leggyakoribb haláloki tényezők, a szív-érrendszeri betegségeket is megelőzve. Pedig hatékonyabban is fel lehetne venni velük a harcot. Mind a szűrés (szekunder prevenció), mind a megelőző intézkedések, melyek főként a környezeti és életmódbeli rizikófaktorokra koncentrálnak (primer prevenció), bizonyítottan csökkentik a rák okozta halálozást.

Vagyis ismereteink jelentősen bővülnek, ez azonban mégsem jelenik meg a statisztikákban. Becslések szerint a rosszindulatú daganatos esetek 50%-a megelőzhető lenne, ami így kihagyott lehetőség. A tudományos előrelépések ellenére a népesség szintjén megfogalmazott rákmegelőző stratégiák bevezetése mindmáig nem ért el átütő eredményt.

Ez is vezetett oda, hogy 2020. június elején az Amerikai Rákkutató Társaság (American Cancer Society) 2012 óta először frissítette a rákmegelőzésről szóló iránymutatását. Az egyénekre vonatkozó ajánlás négy fő pontból tevődik össze:

 • Egészséges testtömeg elérése és élethosszig való fenntartása.
 • Megfelelő szintű fizikai aktivitás.
 • Egészséges étrend követése élethosszig.
 • Alkoholfogyasztástól való tartózkodás.

Az új és a régi ajánlás legfontosabb különbségeit összefoglaltuk a következő táblázatban, hogy jobban lássuk, mi is változott nyolc év alatt.

Kategória 2012-es ajánlás 2020-as ajánlás
Mozgás Felnőttek számára heti legalább 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc erőteljes intenzitású fizikai aktivitás, vagy ezekkel egyenértékű kombináció javasolt, lehetőleg a hét több napjára elosztva. Felnőttek számára heti 150-300 perc közepes intenzitású vagy 75-150 perc erőteljes intenzitású fizikai aktivitás, vagy ezekkel egyenértékű kombináció javasolt; a 300 perces felső határ elérése vagy túllépése optimális.
Táplálkozás
 • Javasolt napi legalább 175 g zöldség illetve gyümölcs fogyasztása.
 • Finomított gabonatermékek helyett javasoltak a teljes kiőrlésű termékek.
 • A vörös húsok és a feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentése ajánlott.
 • Különféle zöldségek – zöld, piros és narancs színűek, rostban gazdag hüvelyesek (bab és borsó) és mások; gyümölcsök, különösen nyers gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása ajánlott.
 • Az egészséges étrendből hiányzik, vagy csak csökkent mennyiségben van jelen:
  • vörös és feldolgozott húsok
  • cukorral édesített italok
  • erősen feldolgozott élelmiszerek és finomított gabonatermékek
Káros szenvedélyek Nőknek napi maximum 1, férfiaknak napi maximum 2 standard ital (14 gramm alkohol, azaz kb. 3,5 dl sör, vagy 1 dl bor) ajánlott. A legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt. Azok számára, akik az alkoholfogyasztást választják, a fogyasztást legfeljebb napi 1 italra kell korlátozni nők esetén, és napi 2 italra férfiak estén.

Miért kell a több mozgás?

Az ajánlásban látott változások a 2012 óta közzétett tudományos eredményeken alapulnak. Növekvő mennyiségű tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a rendszeres testmozgás az egyik legfontosabb életmód-tényező, amelyre a daganatmegelőzési stratégiák összpontosíthatnak. Ezen eredményeket illusztrálja egy 25 évig tartó utánkövetéses vizsgálat, melyet 2020 májusában tettek közzé. Ebben a tanulmányban az angol és a walesi Nemzeti Statisztikai Hivatal adatait elemezték annak érdekében, hogy felmérjék, hogy az ingázás különböző módjai (autóval, tömegközlekedéssel, gyaloglással vagy kerékpározással a munkába és a munkából) hogyan befolyásolják az összes okból fakadó halálozást, a rák okozta mortalitást és a rák előfordulását. Ehhez, egy körülbelül 395 000 egyénből álló populációt különböző változók alapján csoportokra osztottak, majd ezen csoportok relatív kockázatát egy-egy kérdéses eseményre összehasonlították. 

Eredményeik azt mutatják, hogy a motorizált járművek használatához képest a kerékpáros ingázáshoz alacsonyabb összhalálozás és rák-okozta halálozás társult, valamint a rák előfordulásának aránya is kisebb volt; a gyalogos ingázás a rákos megbetegedések csökkent számával jár, és a tömegközlekedés (pontosabban a vasút) használata ingázáshoz csökkentette az összes okból származó mortalitást és a rák előfordulását.

Mi okozhatja ezeket a különbségeket?

A különböző ingázási módok eltérő mennyiségű fizikai aktivitással járnak, más mennyiségű légszennyező anyagot lélegzünk be közben, valamint különbséget tapasztalunk a zaj és a stressz mennyiségében is. Ezen behatások pontos egészségügyi hatásai azonban nem teljesen tisztázottak.

A kerékpáros ingázás a heti fizikai aktivitás jelentős növekedését eredményezi, ugyanakkor növeli a belélegzett szennyező anyagok mennyiségét a megnövekedett légzésszám és légzési térfogat miatt. Tekintettel arra, hogy a kerékpáros ingázás a négy vizsgált módszer közül a legalacsonyabb daganat előfordulással és halálozással jár, ezen megállapítás azt sugallhatja, hogy a rendszeres testmozgás előnyei fontosabbak, mint egyéb lehetséges rizikófaktorok, például a belélegzett légszennyező anyagok. Ugyanez a tanulmány kiemeli, hogy a magán motorizált járművek használata messze leggyakrabban, a vizsgált népesség 67%-a által választott, míg a kerékpározás a vizsgált négy közül a legritkábban, mindössze 3%-ban választott ingázási módszer.

Mivel a rákos betegség mind az érintett beteg számára, mind hozzátartozói, barátai számára súlyos terhet jelent, a hatékony prevenciónak a rák elleni küzdelem elsődleges fegyverévé kell válnia. Ez nem csak hatékony, de az egyetlen olyan eszköz a kezünkben, mely a daganatos betegségek esetszámát és halálozását is hatékonyan csökkenti.

Az egyén és a közösség együttes fellépésére van szükség az ismert kockázati tényezőkkel kapcsolatos tudatosság növelése és az egyének számára hozzáférhető és megfizethető életmód-változtatási módszerek biztosítása érdekében. Az életmódunkat egészségesebb irányba terelni nem könnyű feladat, azonban a tudomány szerint sokszorosan megtérülő befektetés.

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!