Mi a baj a fitnesz trackerekkel? • Fitpuli

Mi a baj a fitnesz trackerekkel?

Admin • 2019.12.04

Jubileumi 10. blogbejegyzésünkben a viselhető kiegészítők vizére evezünk. Ez a jelenleg is robbanásszerűen fejlődő terület hatalmas harcot hozott a hardvergyártók között, olyannyira, hogy a kínai Xiaomi, az egyik legköltséghatékonyabb eszköz, a MiBand gyártója a legutóbbi üzleti negyedévben több viselhető kiegészítőt adott el, mint az Apple vagy a Fitbit. De mire megyünk ezekkel az okosórákkal, okoskarkötőkkel mi, a felhasználók?

Noha egyre többféle viselhető kiegészítő érhető el a technológiai piacon, és ezek egyre specifikusabb méréseket tudnak kivitelezni, mégis egyelőre a kategória koronázatlan királyai a fitnesz trackerek. Ezek a csuklón hordható eszközök jellemzően a felhasználó napi életvitelének jellegzetességeit rögzítik: típustól függően általában mérik a teljesített lépésszámot, a megtett távolságot és emeletek számát, az alvás időtartamát és minőségét, illetve becslést adnak az elégetett kalória mennyiségéről. Bizonyos esetekben ez kiegészülhet a pulzusszámmal.

Prof. Sir Bruce Keogh, a Brit Egészségügyi Szolgálat (NHS) orvosigazgatója már 2015 januárjában azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy nagy szerepet szánnak a viselhető technológiának az egészségügyi ellátás jövőjében. Egyelőre azóta is csak szánják, mivel eddig még elmaradt a hordható szenzorok hagyományos ellátásrendbe illesztése. Bár az mindenképp igaznak tűnik, hogy a krónikus betegségek menedzsmentjében ez csupán idő kérdése.

Ugyanakkor a fitnesz trackerek vásárlói többnyire nem azok, akik betegségük nyomonkövetésére, hanem sokkal inkább személyi edzőként vagy épp életmód-tanácsadóként (life coachnak) szeretnék eszközüket használni. Ami megméri, majd megmondja a tutit.

Részükről gyakran előforduló kritika, hogy a fitnesz tracker szépen méri ugyan a paramétereket, azonban a mért adatokkal nehéz bármit is kezdeni. Túl azon, hogy valaki a nyers adatsorok vagy azok grafikus ábrázolásának böngészésében leli kedvét, a hardverek gyári alkalmazásai nem könnyítik meg a gyakorlatias következtetések levonását. Legutóbb egy volt profi sportoló cikke jelent meg a Mashable oldalán, aki épp emiatt egyenesen haszontalannak nevezte a fitnesz trackereket.

Ha ennyire nem is vészes a helyzet, azt el kell ismerni, hogy jelenleg a legnagyobb kihívást az adatsorok értelmezhetővé tétele és a tényleges cél szolgálatába állítása jelenti. Azt a fenti cikk szerzője is megjegyzi, hogy a viselhető kiegészítők egyik legnagyobb erénye, hogy képesek voltak a felhasználók egy széles rétegét felkelteni a fotelból, és rávenni a napi lépésszámuk tudatos növelésére. Ezzel egybecseng, hogy egy 2016-os felmérésszerint a digitális egészségügy felhasználóinak 42 százaléka számára a legfontosabb motivációs tényező a saját adataik megismerése.

Gondoljunk csak bele, hogy míg korábban csupán szubjektív benyomásunkra hagyatkoztunk a napi fizikai aktivitás becslésekor, ma ezt az adatot kíméletlenül az arcunkba tolja egy app. Íme, ennyit sikerült mozogni. Ha csak a tények megismerésének tudományos voltából indulunk ki: Tudni mindig jobb, mint sejteni.

A Fitpuli tervezésekor mi is az egyik legnagyobb kihívásnak a viselhető kiegészítők által mért adatok hasznosítását tekintjük. A nyers adatsorok mutatós grafikonba öntése egyértelműen kevés; amíg a trackerek gyártói megelégszenek ennyivel, lemaradunk az egyik legnagyobb potenciális nyereségről.

Ígérjük, mi teszük ez ellen, és megpróbáljuk azt, ami eddig senkinek sem sikerült!

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

  • Fitpuli applikáció
  • Csapatkihívások
  • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

  • Fitpuli applikáció
  • Professzionális attitűdvizsgálat
  • Csapatkihívások
  • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
  • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!