Hogyan segít a HR-munkatársaknak a Fitpuli?

Admin • 2021.04.08

A világjárvánnyal járó stressz és az otthoni munkavégzés kihívásai miatt még a korábbiaknál is jobban felértékelődött a munkavállalók egészsége és jólléte, és vele a munkahelyi egészségprogramok szerepe is átalakulóban van: ma már messze nem a “jó, ha van ilyen” kategóriába tartoznak, hanem a “kell, hogy legyen” kategóriába – nice to have helyett must have. Azonban egy vállalati egészségprogram kidolgozása túl nagy terhet róhat az eleve leterhelt HR-es kollégákra. A jó hír, hogy a Fitpulival emiatt nem kell aggódni – sőt, egy sor területen épp, hogy leveszünk a HR-esek válláról. Összegyűjtöttük ezeket.

A HR-munkatárs az HR-munkatárs

Szép, és legfőképpen teljes embert, sok cég esetében teljes csapatot kívánó szakma az emberi erőforrás-menedzsment – azaz nem várható el, hogy a HR-esek még egészségügyi szakemberek is legyenek, akik hipp-hopp összeállítanak egy munkahelyi egészségprogramot, ami valóban hatásos és hatékony. A Fitpuli csapata biztosítja ezt a szaktudást, azaz nem a HR-csapatra hárul az, hogy az interneten elérhető zajos, sokszor kétes minőségű információk közül kiválogassa a lényeges, valóban hiteles, tudományos alapú információkat, majd ezt még a munkavállalók szükségleteihez is igazítsa – hanem ezt megkapja tőlünk. 

Ráadásul nem ritka az sem, hogy a cég HR-munkatársai időt és kutatómunkát nem kímélve megterveznek egy vállalati egészségprogramot, ami aztán végül mégsem valósul meg, főleg azért, mert nehéz pontosan, forintosítva leírni egy egészségprogram hatékonyságát. A Fitpulival ezért hoztuk létre a nemzetközi kutatásokra épülő kalkulátorunkat, amelynek segítségével bárki kiszámolhatja a vállalata számára egy hatékony egészségprogram hatását, legyen szó betegszabadságról, kimerült jelenlétről, motiváltság hiányáról, lojalitásról vagy a fluktuációról. 

Az is az egészségprogramok kihasználatlansága ellen hat, hogy a Fitpuli játékosítva, akár okoseszköz-használatra építve, és rugalmasan teszi elérhetővé az appban elérhető egészségtréningeket. Mivel az app a nap huszonnégy órájában elérhető, így ezek a tréningek nem maradnak közönség nélkül amiatt, mert, teszem azt, a kollégáknak közbejött egy megbeszélés.

A HR-es szemüveg vs. a külső szem

A HR csapat hajlamos arra, hogy az egészségprogram kialakításakor a munkavállalói igényeket vegye alapul, ami logikusnak hangzik, ám valójában ezek a többé-kevésbé artikulált igények ritkán fednek át azzal, amire a munkavállalóknak valóban szükségük lenne. Nem azért, mert a HR-es nem ismeri a munkavállalókat, hanem azért, mert nincsen valós információjuk a kollégák életének ezen területéről. A tapasztalat azt mutatja, hogy a munkavállalók által megfogalmazott igények mentén kialakított munkahelyi egészségprogramok nem ott segítenek, ahol kell – ugyanis a munkavállalók a legritkább esetben vannak tisztában azzal, hogy melyek a fejlesztésre szoruló területeik egészség- és jólét fronton.

Erre az Egészségtérkép jó megoldás, az ugyanis információt szolgáltat nemcsak arról, hogy a munkavállalók mit gondolnak a munkahelyük szerepéről az életmódjukban, egészségükben, de arról is, hogy milyen a munkavállalók életmódja, melyek azok a területek, úgynevezett egészségpontok, ahol változtatásra van szükség. Valamint az Egészségtérkép jól tudja mérni azokat a hozadékokat is, amelyek az egészségprogramokhoz kötődnek, de nem egyértelműen számszerűsíthetők: például hogy hogyan javul a munkamorál vagy a munkavállalók közérzete – ami szintén visszahat a teljesítményre.

Az Egészségtérkép tehát mérőeszköze az egészségprogramokba fektetett forintok megtérülésének is. Mindemellett sok vállalat esetében az is fontos lehet, hogy az Egészségtérképet nem a vállalat munkaügyis kollégái készítik, hanem a Fitpuli, így ugyanis azoknak is komfortosabb az őszinte válaszadás, akik a vállalat HR-eseinek nem szívesen beszélnének ezekről a témákról.

Eszköz a HR-munkatárs kezében

A Fitpuli kihívásai eszközökké válhatnak a HR-esek kezében, amelyekkel a munkavállalói jóllétért és a vállalat sikeres működéséért egyszerre tehet. Egy közösségi lépésgyűjtő kihívás például egyszerre motiváció, közös program, és csapatépítés, miközben az egészségéért tesz. A HR-munkatárs dönthet arról, hogy milyen vállalati cél mentén alakítja ki a kihívásokban részt vevő csapatokat, például ha a divíziók közötti kapcsolatépítés a cél, akkor vegyítve a divíziók munkatársait, ha egy szűkebb projektcsapat összehozása a cél, akkor pedig őket egy csoportba rendezve tehet a csapattá kovácsolódásért. Ráadásul egy közös játék egy platformra hozza azokat a kollégákat, akik már egészségtudatosak azokkal, akiknek ez új terület, így mentorálhatják a fittebbek a kevésbé fitteket – amitől erősödik a kapcsolat és a csapatmunka a dolgozók között.

Szintén a munkavállalói elköteleződést erősíti – ezzel a fluktuációt csökkenti – az a tény, hogy a Fitpulival, ami a dolgozó egészségmegőrzéséért tesz, a munkavállaló megtapasztalja, hogy kap valami olyat a cégtől, ami a gondoskodás érzetét kelti. A vállalati gondoskodás pedig szorosan összefügg a munkavállalói lojalitással. 

Feldolgozott adatok és rugalmasság

A HR-munkatárs válláról munkát vesz le az is, hogy az Egészségtérképpel nem neki kell a munkavállalói kérdőíveket feldolgozni, hanem azok eredményeit és elemzését megkapják feldolgozva, egyben. Emellett a visszajelzések alapján az is segíti a HR-esek munkáját, hogy a felhasználói igényekre gyorsan tudunk reagálni: volt rá példa, hogy egy vállalati kihívás során merült fel az igény, hogy a csapattagok kapcsolatba tudjanak lépni egymással az appon belül is, üzenőfal jelleggel tudják egymást motiválni. Ezt rövid időn belül elérhetővé tudtuk tenni.

A rugalmasság abban az értelemben is érvényes, hogy a vállalat mire szeretné használni a Fitpulit: van olyan cég, ahol egészségprogramként működik, másutt a lojalitásprogram része, mely a rég a cégnél lévő munkavállalóknak jár, megint máshol az employer branding eszköze. Az is a vállalat igényeire szabható, hogy milyen léptékű programban gondolkodnak: a Fitpulira akár egy egész éves egészségprogram is felhúzható – sőt, ebben a felállásban a leghatékonyabb. Az app segítségével a fontos eseményekről, például az esedékes szűrővizsgálatokról emlékeztetőt lehet kiküldeni, de hogy az aktualitásokra utaljunk: egy járványhelyzetben a friss információkat is el tudja juttatni a munkavállalókhoz. 

Mi van most?

A Fitpuli alkalmazás a tudatosítás eszközeként működik egyéni szinten: a vérnyomás és a vércukorszint rögzítésével a felhasználó monitorozhatja, hogy a Magyarországon népbetegségeknek számító betegségek terén hogy áll az egészsége, de a látás- és hallásvizsgálatunknak is ez a célja. Kellő figyelemmel így az app segít abban, hogy az esetleges betegségek megelőzhetővé váljanak, visszafordíthatóvá válnak a kezdődő betegségek, ha pedig már esetleg fennáll egy komolyabb egészségügyi probléma, az appal monitorozható az adott betegség státusza.

Belevágnátok cégeddel egy vállalati egészségprogramba? Keressetek minket elérhetőségeinken!

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

 • Fitpuli applikáció
 • Csapatkihívások
 • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Csapatkihívások
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!