Quiet quitting, a HR-esek aktuális réme – kell-e félni tőle? • Fitpuli

Quiet quitting, a HR-esek aktuális réme – kell-e félni tőle?

Admin • 2023.01.20

Mi az a quiet quitting, amiről oly sok szó esik mostanában HR-es körökben? És kell-e félni valóban a jelenségtől? Vagy csak arról van szó, hogy a fiatalabb generációk már komolyabban veszik a munka-magánélet egyensúlyt? 

Mi az a quiet quitting?

Az angol kifejezés „csendes kilépést” jelent, ám a szó kissé félrevezető. A jelenség ugyanis messze nem arról szól, hogy a munkavállaló felmondást tervezne. Azt sem jelenti, hogy nem érdekelné a munkája, hogy ne lenne motivált és sikerorientált. Persze, a fogalomról elsőre az jut sokak eszébe, hogy a munkavállaló elvégzi az elvárt minimum feladatait, de nem törekszik azokat túlteljesíteni. Tulajdonképpen érthető, hogy ez ijesztő lehet a HR-részlegen. Ugyanakkor a jelenség mögött valójában egy nagyon egyszerű és érthető igény áll. Éspedig, hogy a munkavállalók stabil határokat jelölnek ki a munkájuk és a magánéletük között. 

 A quiet quitting része az is, hogy a munkavállalók nem csak a munkában találják meg az önmegvalósítást. Ezeknek a kollégáknak fontos, hogy a szabadidejüket is tartalmasan, valódi feltöltődéssel töltsék. Hogy jusson idejük a hobbijaikra, és hogy a sokat emlegetett munka-magánélet egyensúly ne csak szavak szintjén érvényesüljön. Nagyon nagy eséllyel eszükben sincs munkahelyet váltani vagy ellazsálni a munkavégzést. Csak szeretnék, hogy a munkaidő ne szivárogjon át a szabadidő terepére.

Quiet quitting és munkahelyi jóllét

Ugyan egyre több szó esik a munkahelyi jóllét fontosságáról, még ma is sokszor azt látni, hogy a kifejezés megáll hangzatos buzzword szintjén. Hiába jelez komoly problémákat például a fluktuáció mértéke, vagy a betegszabadságok magas száma, sok vállalat nem változtat időben. Sokan egyáltalán nem áldoznak munkahelyi egészségre, stresszcsökkentést célzó, valamint csapatépítő programokra. Ahol pedig igen, ott is sokszor véletlenszerűen és nem túl hatékonyan teszik ezt.

A Deloitte egy friss kutatása szerint a felsővezetők és az alacsonyabb beosztásban dolgozó munkavállalók egy dologban nagyon egy húron pendülnek: éspedig, hogy a jóllétük növelése fontosabb nekik, mint az előrelépés a karrierjükben. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez a cél a nehezebb. Ugyanis a válaszadók 74%-a nyilatkozott úgy, hogy nehezen tudja a saját jóllétével kapcsolatos céljait elérni. A quiet quitting erre a jelenségre ad egy lehetséges választ: a csendesen kilépő munkavállalók azt mondják, látok értéket a munkámban, de nem csak abban látok értéket, hanem fontos az is, hogy a munkában jól legyek én, az ember is. Emiatt pedig nem vállalhatok magamra több stresszt, mint amennyit feltétlenül muszáj. A quiet quitting a tettek szintjén az egészségesebb, boldogabb munkavégzés lehetőségének közös erővel történő megteremtéséről szól.

Quiet quitting – miért most?

Mint oly sok változásnak a munka világában, ennek is a COVID-járvány az oka: az egészség – aminek a mentális egészság is éppoly fontos része, mint a fizikai – soha nem volt fontosabb a munkahelyen, mint most, egy világjárvány után. A COVID megtanította a munkaadóknak az egészséges munkavállaló értékét, a munkavállalóknak pedig megtanította, hogy a jóllétükért maguknak is tenniük kell. A munkával kapcsolatos szorongás a járvány előtt egy felmérés szerint a munkavállalók kétharmadát sújtotta, 69%-uk pedig jobbnak látta nem beszélni a munkahelyi stresszről a feletteseivel. Ez a hozzáállás változott meg a világjárvány hatására. Ezzel párhuzamosan a kiégés mint téma is az érdeklődés kereszttüzébe került, és a kiégés elkerülésére ad egy potenciális választ a quiet quitting is. 

És van még egy oka a jelenség előre törésének: a Z generáció megérkezése a munkaerőpiacra. A fiatal generációnak ugyanis már sokkal fontosabb a munkahelyi jóllét és a mentális egészség, mint az előttük járóknak. Ők azok, akiket érdekel, hogy a munkaadó mennyire veszi ki a részét az egészségmegőrzésből, rájuk hat leginkább az egészségtudatos employee branding

Mit kezdjen a munkaadó a quiet quittinggel?

Nos, legelőször is vegye észre, azután pedig az ijedelem helyett hallja meg, hogy miről szól ez a jelenség: nem a motiválatlanságról vagy a munkahely-váltás vágyáról, hanem arról a jogos igényről, hogy a munka – legyen bármilyen érdekes, motiváló és izgalmas kihívásokkal teli – ne telepedjen rá a munkavállaló teljes életére, és mentális jóllétére. A quiet quitting a munkavállalók szükségmegoldása, védekezési mechanizmus a munkahelyi stresszel szemben. Ha azonban a vállalat tevékenyen tesz a stresszcsökkentésért, a dolgozók testi és mentális jóllétének elősegítéséért, akkor nem lesz szükség ilyen védekezési mechanizmusokra. Az eredmény: jobb hangulatú, energikusabb, emiatt pedig motiváltabb és elkötelezettebb munkavállalók. Win-win.

A Fitpuli átfogó segítséget kínál mindazokra a problémákra, amelyekre a quiet quitting rámutat – akár a te vállalatodnál is. Beszélgessünk!

Egyedülálló, tudományos kutatásokon alapuló digitális egészségprogram nagy(ra törő) vállalatoknak.

Puli Start

Fitpuli

Munkavállalói egészségtudatosság és produktivitás fejlesztése, betegségek okozta vállalati szintű kiadások csökkentése

 • Fitpuli applikáció
 • Csapatkihívások
 • Professzionális attitűdvizsgálat
Ajánlatot kérek

Puli Plus

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségügyi ellátással kombinált digitális egészségprogram, amely kiemelkedően hatékony prevenciót és magasabb vállalati megtakarítást tesz lehetővé

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
Ajánlatot kérek

Puli Care

Fitpuli + Biztosítás

Munkavállalói egészségtudatosság erősítése a vállalati szintű veszteségek csökkentésével, kapcsolt biztosítással és gyors, modern egészségügyi ellátással

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Puli Pro

Fitpuli + Foglalkozás-egészségügy + Biztosítás

Teljes és komplex egészségfejlesztési, -megőrzési és ellátási ökoszisztéma: digitális egészségprogram kapcsolt foglalkozás-egészségügyi ellátással, mindez megbízható és korszerű egészségbiztosítási háttérrel

 • Fitpuli applikáció
 • Professzionális attitűdvizsgálat
 • Csapatkihívások
 • Foglalkozás-egészségügyi ellátás
 • Egészségbiztosítás
Ajánlatot kérek

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj az elsők között a digitális egészségfejlesztéssel, a munkahelyi egészségprogramokkal és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókról a Fitpuli szakértőitől!